Aktualno
StoryEditor

Trump želi poslati vojsku na granicu s Meksikom

04. Travanj 2018.

Pripadnici američke Nacionalne garde čuvat će granicu s Meksikom, objavila je u utorak Bijela kuća po završetku sastanka predsjednika Donalda Trumpa s nekolicinom dužnosnika vojnih snaga i ministarstva obrane, piše Reuters.

S obzirom da Nacionalna garda predstavlja rezervni sastav američke vojske, time su potvrđene ranije Trumpove najave prema kojima će pod svaku cijenu zaustaviti ilegalne imigrante.

>>>Trump: Meksiko mora zaustaviti priljev droga i ljudi ili ću im zavrnuti pipu, NAFTA-u

Pripadnici Garde dosad su imali zaduženja poput nadziranja i kontrole granice, a ukoliko predsjednikova inicijativa prođe, po prvi će puta biti angažirani i na osiguravanju.

Nove snage čuvale bi granični prijelaz s Meksikom sve dok se ne dovrši izgradnja zida, čime bi se, istaknuo je Trump, zaustavila katastrofalna ‘najezda‘ imigranata koja traje desetljećima.

>>>Trump ošinuo GM zbog proizvodnje u Meksiku

Istovremeno je otkrio i kako je u zadnjih desetak dana iz Srednje Amerike u SAD ušla prava ‘karavana‘ useljenika, što su meksičke vlasti nazvale pretjerivanjem.

Iako je antiimigrantska politika bila jedan od temelja Trumpove predizborne kampanje, tijekom 14 mjeseci na dužnosti ju je prilično zapostavio, ne poduzimajući nikakve važne korake.

>>>Zbog nove politike Trump zabranio većini transrodnih osoba služenje u vojsci

I sada je pitanje hoće li ova inicijativa proći pošto, prema tamošnjim zakonima, angažman američkih vojnih snaga na području Sjedinjenih Država može dopustiti samo Kongres.

Na isti granični prijelaz vojsku je 2010. godine poslao i Barack Obama, ali isključivo kao podršku i ispomoć snagama reda.

16. travanj 2024 16:49