Aktualno
StoryEditor

Trumpova administracija ‘prekrojila‘ rječnik u zdravstvenim agencijama

17. Prosinac 2017.

Trumpova administracija je agencijama u okviru ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi SAD-a rekla da izbjegavaju određene riječi i fraze u službenim dokumentima nacrta proračuna za iduću godinu, izvijestio je Washington Post u subotu.

List je napisao kako je jednoj od agencija, Centru za nadzor i prevenciju bolesti,  poslan popis sa sedam zabranjenih riječi ili fraza: ranjiv, pravo, različitost, transrodni, fetus, na temelju dokaza ili znanstveno utemeljen.

Dužnosnicima u drugoj agenciji je rečeno da koriste izraz Obamacare, umjesto Zakon o pristupačnoj skrbi, pri opisu zakona predsjednika Baracka Obame o zdravstvenoj skrbi iz 2010. godine.

>>> Izložba poslovnih promašaja u LA-u, među eksponatima lazanje Colgate i votka Trump

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (HHS) je odbacilo izvješće.

"Tvrdnja da je HHS ‘zabranio riječi‘ potpuno iskrivljeno opisuje rasprave o procesu definiranja proračuna", rekao je u izjavi glasnogovornik Matt Lloyd.

List je izvijestio i da se dokumentima State Departmenta sada za pojam spolna edukaciju koristi fraza "izbjegavanje spolnih rizika".

Washington Post je napisao kako se upute u jednoj od agencija temelje na dokumentu Ureda Bijele kuće za upravljanje i proračun koji nadgleda Trumpov prijedlog proračuna uza Kongres. List je izvijestio da za promjenu rječnika nije dano objašnjenje.

20. travanj 2024 07:53