Aktualno
StoryEditor

Trumpova pobjeda dovela do velikih pomaka na financijskim tržištima

18. Studeni 2016.

Pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima rezultirala je velikim pomacima na financijskim tržištima. Američki dolar jer u svega nekoliko dana ojačao 5% u odnosu na euro, dok je u odnosu na japanski jen skočio čak 6%. Istovremeno cijena zlata se strmoglavila  i pala za nevjerojatnih 10%.

Nakon prvotnog šoka i burnih reakcija  na Trumpovu pobjedu  situacija na tržištima se smirila jer su investitori shvatili da Trumpova retorika prije i poslije izbora nije ista.

Mnogi očekuju i gospodarski rast u Americi jer se jedno od Trumpovih predizbornih obećanja odnosilo na smanjenje poreza i trgovinskog deficita, s  istovremenim velikim ulaganjima u infrastrukturu. Kada bi se navedene mjere i djelomično provele došlo bi do ubrzanja gospodarskog rasta u Americi što bi pozitivno utjecalo na vrijednost američke valute.

U prosincu očekujemo podizanje kamatnih stopa u Americi što je automatski potaklo potražnju za dolarom koji trenutačno jača. Za očekivati je i daljnje jačanje američkog dolara, no o Trumpovoj  i politici američke centralne banke ovisi hoće li se ovaj trend nastaviti i u prvim mjesecima 2017.godine.

Mnogi očekuju i gospodarski rast u Americi jer se jedno od Trumpovih predizbornih obećanja odnosilo na smanjenje poreza i trgovinskog deficita, s  istovremenim velikim ulaganjima u infrastrukturu.

Što se tiče tržišta žitarica možemo se ostaviti politkei bar do siječnja 2017.kada Trump ulazi u Bijelu kuću.

Usjevi južnoameričke soje ne izgledaju loše, samo im smeta višak, a u nekim dijelovima zemlje manjak kiše.

Tržište je bilo vrlo aktivno zadnji radni dan prošlog tjedna kada su cijene oscilirale čak 15 usd/mt da bi na kraju završile dan sa samo 4 usd/mt nižom cijenom. Prošlog petka sklopljeno je najviše ugovora u zadnjih 6 mjeseci na CME-u za sojino zrno.

U Peruu je konačno objavljena ribolovna kvota koja iznosi 2 milijuna mt,a  započela je 11.11.i biti će na snazi sve dok ne bude ispunjena. Jedini problem koji se trenutačno nameće je problem mladih riba zbog kojih će sigurno stupiti na snagu i  kratkoročne ribolovne zabrane kako ne bi bilo izlovljeno više od 10% mlade ribe što je postavljeno kao maksimum.

Global Grain Conference je održana u Genevi  na kojoj je po prvi puta bilo riječi i o ribljem brašnu. Prezentirane su cijene ribljeg brašna u proteklih 30 godina. Najniža cijene zabilježena je 1993.i 1999.godine kada je  iznosila  400 usd/mt dok je najviša bila 2014.godine 2 400 usd/mt.

19. travanj 2024 00:27