Aktualno
StoryEditor

Trumpove mjere: Američki poljoprivrednici osjetili prve posljedice protekcionizma

14. Travanj 2018.

Američki poljoprivrednici već su počeli na svojim leđima osjećati protekcionističke mjere predsjednika Donalda Trumpa. Njegova nedavna odluka da uvede carine na aluminij i čelik, piše Reuters, dovela je do prvih otkazivanja narudžbi za nove poljoprivredne strojeve zahvaljujući višoj cijeni. Neki proizvođači  opreme doslovno su preko noći povisili cijene za pet posto, što i nije zanemariv iznos za strojeve koji koštaju desetke, pa i stotine tisuća dolara, a to bi mogao biti tek vrhe ledene sante.

>>> Trump svjetskim čelnicima: Visoke carine na uvoz čelika i aluminija bez izuzeća

Trump je najavio daljnje, znatno više carine usmjerene prema Kini, koje bi mogle dosegnuti vrijednost od 50 do sto milijardi dolara, na što je ta zemlja najavila odgovor istom mjerom i to baš u smjeru podrivanja ekonomske dobrobiti onoga što se smatra Trumpovom glasačkom bazom, ruralne Amerike.

Ironično, problem koji ističe reportaža Reutersa nije posljedica trgovinskih protumjera, već čisti autogol koji si je američki predsjednik zabio, odlučivši se pokazati čvrst na aluminiju i čeliku.

Neki od najvećih izvoznika čelika u SAD, poput Kanade, dobili su izuzeće od carina, ali samo do početka sljedećeg mjeseca, što znači da bi uskoro problem za same Amerikance mogao postati još veći, a ako dođe do eskalacije trgovinskog sukoba, bol će se pojačati i proširiti na druge gospodarske sektore.

>>> Nacionalna sigurnost kao ‘casus belli‘: Trump uveo carine na čelik i aluminij

Američke čeličane već su četiri puta mijenjale cijene ove godine, iako je običaj jedna promjena u prvom kvartalu, navodi Reuters, dodajući kako je cijena čelika u SAD-u porasla 20 posto od početka godine, a u nekim slučajevima 40 posto od studenog. Istovremeno, prihodi američkih poljoprivrednika od 2013. više su nego prepolovljeni zahvaljujući bogatim žetvama, posebice kukuruza i soje, i pojačanoj globalnoj konkurenciji.

S obzirom na visoku razinu izvoza soje u Kinu, eventualna protumjera u tom području, kakvu je Kina najavila kao mogućnost, mogla bi u ovim uvjetima imati katastrofalne posljedice na mnoge poljoprivrednike koji neće imati kamo sa sojom čija će cijena, ionako niska, dodatno pasti u tom slučaju. Bogat primjerima, tekst Reutersa vrlo jasno prikazuje posljedice igranja s trgovinskim ratom u visoko globaliziranoj ekonomiji i izvjesnost samo jednog ishoda – gubitaka za sve.

20. travanj 2024 05:42