Aktualno
StoryEditor

Trumpove prijetnje Kini srušile cijene nafte

06. Travanj 2018.

Cijene su nafte u petak na međunarodnim tržištima pale, nakon što je prijetnja američkog predsjednika Donalda Trumpa novim carinama Kini povećala bojazni od trgovinskog rata između dva najveća svjetska gospodarstva.

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 45 centi, na 67,88 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 41 cent, na 63,13 dolara.

>>>Trump najavio Kini uvođenje 60 milijardi dolara carine

Donald Trump u četvrtak je poručio da je naložio trgovinskim dužnosnicima da razmotre uvođenje carine za još dodatnih 100 milijardi dolara kineskog uvoza, nakon prethodnih 50 milijardi, što je povećalo napetost u odnosima Washingtona s Pekingom.

Iako su analitičari na tržištu nafte oprezni zbog eskalacije trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, ipak ih je iznenadio tako nagli pad cijena dok se zalihe smanjuju.

>>>Kina najavila nove carine na više od sto američkih proizvoda

- I dok eskalacija napetosti u trgovinskim odnosima nastavlja pritiskati sektor roba, na tržištu nafte očekujemo najveću volatilnost. Teškoće u ponudi u okruženju pada zaliha trebale bi nadjačati svaku zabrinutost zbog slabijega gospodarskog rasta, naveli su analitičari banke ANZ u bilješci klijentima,

Američka vlada je objavila da su u prošlom tjednu zalihe nafte pale za 4,6 milijuna barela, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali rast za 246.000 barela.

>>>Najveći tjedni skok cijena nafte od srpnja prošle godine

- Američke zalihe nafte i dalje su promjenjivi pokazatelj, ali ipak uvijek predstavljaju dobar test u kratkoročnom razdoblju, rekao je Stephen Innes iz singapurske OANDA-e.

OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 65,18 dolara, što znači da je porasla 70 centi u odnosu na prethodni dan.

26. travanj 2024 12:14