18. travanj 2018.

Trumpovo ‘očijukanje‘ s TPP-om nije potrajalo

Kako piše Financial Times, promjena raspoloženja američkog predsjednika Donalda Trumpa u pogledu Transpacifičkog trgovinskog sporazuma bila je kratkog vijeka. Ubrzo nakon što se predomislio i izrazio želju za vraćanjem njegove zemlje u ovaj trgovinski pakt, Trump se opet predomislio.

>>> Signal protiv protekcionizma: Pacifičke zemlje potpisale ugovor o slobodnoj trgovini bez SAD-a

Njegovim naglim promjenama raspoloženja, doduše, vjerojatno je pomogla glatka odbijenica zemalja koje su odlučile nastaviti s ovim sporazumom nakon prvotne Trumpove odluke da SAD istupi. Taj je je potez, naime, bio jedan od prvih koje je američki predsjednik povukao nakon osvajanja vlasti, pod izgovorom da ugovor, koji je inicirao i vodio njegov prethodnik Barack Obama, nije dobar za Ameriku.

Upravo je TPP Trump često isticao kao primjer lošeg ugovora u kojem SAD nikako ne bi trebao sudjelovati. No, nedavno je promijenio mišljenje i izrazio želju vratiti se za stol, ali samo ako se ispregovara drugačije uvjete za SAD, na što druge države nisu pristale. Vrata su SAD-u otvorena, poručilo je 11 zemalja koje namjeravaju realizirati TPP, no pod uvjetima koji su već bili dogovoreni.

Japanski premijer Shinzo Abe pokušao je privoliti Trumpa na povratak u TPP tijekom njegovog posjeta Japanu, međutim, izostanak volje za ugovaranjem novih uvjeta bio je presudan, pa je Trump opet promijenio mišljenje, koje je, naravno, objavio na Twitteru. ‘Iako bi Japan i Južna Koreja htjeli da se vratimo u TPP, mislim da ugovor ne valja za SAD. Previše je nepredvidljivih stvari, a nema načina za izlazak ako stvar ne funkcionira. Bilateralni ugovori puno su efikasniji, profitabilniji i bolji za NAŠE radnike. Pogledajte koliko je STO loš za SAD‘, bio je uobičajeno elokventan Trump.

>>> Trumpove mjere: Američki poljoprivrednici osjetili prve posljedice protekcionizma

Bilo bi, jasno, naivno ustvrditi da je time priča za njega gotova jer, iskustvo pokazuje, uvijek može ponovo promijeniti mišljenje. A možda još jednom poslije toga.