Aktualno
StoryEditor

Tržište električnih romobila u rastu, a ovaj trend prate i Liderovci

04. Lipanj 2018.

Ne samo da su mala električna vozila poput bicikala i romobila sve više prisutna diljem gradova, već i tvrtkama na tom tržištu sve više raste vrijednost. Startup Bird prikupio je 150 milijuna dolara investicija, a njegova vrijednost trenutno iznosi milijardu dolara zbog čega je najvredniji igrač tržišta električnih prijevoznih sredstava, piše Vanity Fair.

Bird je osnovao bivši čelnik Ubera i Lyfta stoga je ovaj startup dobio nadimak ‘Uber za romobile‘. Korisnici pomoću mobilne aplikacije otključavaju romobil, a plaćaju 1 dolar naknade za korištenje, te 15 centi po minuti vožnje.

Za kraće udaljenosti od nekoliko kilometara brže je i lakše koristiti električni romobil nego auto, taksi ili pak hodati. Tržište je u rastu, a nedavno prikupljena investicija Birda, ističe Anand Sanwal CEO analitičke kompanije CB Insights, pokazuje pomak interesa potrošača prema zajedničkom transportu i pametnim prijevoznim rješenjima.

>>>Rekordna prodaja električnih automobila: Lani prvi put prodano preko milijun komada

Međutim i na ovom tržištu postoji problem regulacije - tvrtke kao što su Bird, Lime i Spin nedavno su dobile naredbu od strane Prometne agencije San Francisca da svoje romobile moraju ukloniti s ulica do 4. lipnja, te zatražiti dozvolu za rad. Slična situacija s kakvom su se suočili Uber i Lyft.

Američko tržište električnih romobila veoma je slično kineskim startupima za dijeljenje bicikala koje je uništila prevelika koncentracija pružatelja usluga. Neke od tih tvrtki prodane su za milijarde dolara, dok su druge propale. S prevelikom ponudom kapitala koja dolazi u kasnijim fazama poslovnog ciklusa Bird bi mogao doživjeti jednaku sudbinu poput nizozemske tulipomanije.

>>>UŽIVO: Pratite Nikola Tesla EV Rally Croatia 2018

Bez obzira radi li se o vjerovanju u dobar proizvod ili strahu od propuštanja novog trenda, veliki investitori bore se za ulaganja u startupe na tržištu malih električnih vozila.

Bird je prikupio 100 milijuna dolara prije nekoliko mjeseci, te proširio poslovanje na ulice San Josea, Washingtona i San Francisca. Lime pokušava prikupiti oko 500 milijuna dolara, na tržište dolaze veliki igrači. Lyft trenutno istražuje tržište, a Uber je kupio tvrtku za električne bicikle Jump.

I Liderovci vole električne romobile

Da ovaj trend ima svoje poklonike u Hrvatskoj govori i činjenica da je nakon samo dan i pol od otvaranja poziva za sufinanciranje nabave eko vozila pristiglo dovoljno zahtjeva, odnosno da je interes građanja premašio iznos raspoloživih subvencija.

>>>U dan i pol predano više od tisuću zahtjeva za sufinanciranje eko vozila, Fond ‘zavrnuo pipu’

Prednosti električnih prometnih rješenja otkrili su i zaposlenici Lidera - Matija, Jure i Vedran koji svako jutro bez problema stižu na posao na vrijeme izbjegavajući gužve i problem traženja parkinga s kojima se susreću vozači automobila.

- Prednost odlaska na posao s električnim romobilom je što nema čekanja u koloni na semaforu ni guranja u prepunom tramvaju. Plus je svakako i povjetarac koji te hladi za vrijeme vožnje, te, naravno, ljubomorni pogledi drugih sudionika u prometu. Tu je bitna i ova ekološka komponenta koja bi se definitivno trebala više promicati na svim razinama, ponosno govori Vedran.

20. travanj 2024 00:16