Aktualno
StoryEditor

Tržište rada pred novom recesijom?

01. Studeni 2018.

Svi s nestrpljenjem očekuju kraj ovoga tjedna kada će Amerikanci objaviti podatke o broju novih radnih mjesta te ujedno i trenutačnu stopu nezaposlenosti. Predviđa se da se broj novootvorenih radnih mjesta kreće oko 200.000, a stopa nezaposlenosti oko 3,7%. U slučaju da objavljeni podaci budu bolji, za očekivati je jačanje dolara i dionica. Ako brojke budu lošije, trend pada vrijednosti dionica će se nastaviti, a dolar će oslabiti.

Mnogi stručnjaci predviđaju da će nakon skoro desetljeća kontinuiranog rasta na tržištu rada doći do nove recesije u kojoj će cijena zlata rasti dok će cijene dionica padati. U ‘teškim‘ vremenima od valuta uvijek ojačaju japanski jen i švicarski franak dok euro standardno slabi.

Paralelno, na tržištu žitarica cijene su prošlog tjedna padale.

>>> Marđetko Mateš: Grčki scenarij neće se ponoviti u Turskoj

USDA je objavio prodaju 260 000 mt sojinog zrna što je početkom tjedna potaklo rast cijena. Istovremeno previše padalina negativno utječe na usjeve i stvara rizik za budući urod što je u konačnici rezultiralo porastom cijene.

U Rimu je održan sastanak IFFO-a no malo je novih ugovora ovom prilikom zaključeno iz razloga što nitko ne želi potpisivati nove ugovore ne znajući točno novu ribolovnu kvotu.

U Peruu se spominje kvota od 2,2 milijuna mt ulova što ne bi dovelo do promijene cijena ribljeg brašna na tržištu. Ako se brojke promijene +/- 1% cijene će se svakako korigirati.

U Ekvadoru jedna od najvećih svjetskih kompanija Cargill otvara novo postrojenje za uzgoj škampi u suradnji sa ekvadorskom Naturisom. Ukupna godišnja proizvodnja će iznositi  165 000 mt.  Ovo proizvodno postrojenje će pokrivati čak 20% trenutačne ekvadorske potražnje.

25. travanj 2024 07:54