Aktualno
StoryEditor

TUI: Rezervacije za ljetne aranžmane porasle za 4 posto, dobit manja 12,7 posto

09. Kolovoz 2018.

Europska putnička i turistička grupa TUI Group izvijestila je u četvrtak da su im rezervacije za ljetne programe porasle na godišnjoj razini unatoč velikim vrućinama u Europi, zbog kojeg su izostale kratkoročne rezervacije, piše Guardian.

>>>TUI širi poslovanje, kupuje dio španjolskog Hotelbedsa za 110 milijuna eura

U TUI-ju navode da su rezervacije za ljetne aranžmane porasle za četiri posto u odnosu na prošlu godinu, uz prodanih 86 posto aranžmana, u skladu s prošlom godinom.

Španjolska je pritom zadržala poziciju najpopularnije destinacije, ali rast prodaje ljetnih aranžmana na godišnjoj razini podupiru i Turska, sjeverna Afrika i Grčka, te manje destinacije poput Hrvatske, Bugarske i Cipra.

Takav rezultat pripisuju činjenici da je više klijenata rezerviralo ljetni odmor još u prvoj polovini godine, što je ublažilo utjecaj iznimno visokih temperatura u proteklih pet do šest tjedana na ukupnu razinu rezervacija.

"Turističke kompanije obično ne vole kada je jako vruće, a sada je stvarno vruće. Ljudi žele ići na odmor kad pada kiša", rekao je novinarima izvršni direktor TUI-ja Fritz Joussen pri predstavljanju poslovnih rezultata grupe u trećem fiskalnom tromjesečju.

TUI navodi da mu je temeljna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) u tom razdoblju smanjena 12,7 posto, na 193,4 milijuna eura. Ako se isključe promjene valutnih tečajeva, pala je 7,4 posto i iznosila je 205,1 milijun eura.

>>>TUI smanjio gubitak na 133,7 milijuna eura

Taj turoperator obično najviše zaradi u posljednjem tromjesečju fiskalne godine a u najnovijem izvješću ističu da su u fiskalnoj 2018., drugu godinu zaredom, bilježili dobit već u prvih devet mjeseci.

U aktualnom su izvješću također potvrdili procjenu prema kojoj bi im godišnja temeljna dobit trebala porasti minimalno 10 posto ako se isključe promjene valutnih tečajeva.

23. travanj 2024 09:25