Aktualno
StoryEditor

TUI smanjio gubitak na 133,7 milijuna eura

09. Svibanj 2018.

Najveća europska turistička i putnička grupa TUI izvijestila je u srijedu o manjem gubitku u drugom fiskalnom tromjesečju, ističući ujedno dobru prodaju ljetnih odmora, posebno na destinacijama u Španjolskoj, Turskoj i sjevernoj Africi, te solidan rast rezervacija u Hrvatskoj, na Cipru i u Bugarskoj.

U razdoblju od siječnja do ožujka kompanija je zabilježila temeljni gubitak prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) od 133,7 milijuna eura, manji za 13,2 posto nego u istom razdoblju prošle godine.

Ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva, gubitak je iznosio 125 milijuna eura. TUI obično bilježi slabije rezultate u zimskom razdoblju.

>>>TUI širi poslovanje, kupuje dio španjolskog Hotelbedsa za 110 milijuna eura

Najveći oslonac grupe u prva tri ovogodišnja mjeseca bilo je poslovanje s hotelima i s krstarenjima. Tako je u prvih šest mjeseci TUI-jeve fiskalne godine, od listopada prošle do ožujka ove godine, dobit u poslovanju s krstarenjima poskočila 23 posto.

U TUI-ju ističu i da su im rezervacije za ljetni odmor porasle pet posto u odnosu na prethodnu godinu a promet za sedam posto.

>>>Autobus kao razglednica Raba poslana u Europu

Prodaja za ljeto 2018. godine (do 29. travnja 2018.) jako je dobra i potpuno je u skladu s našim očekivanjima, konstatiraju u TUI-ju.

Potražnja za Španjolskom i dalje je snažna a posebno snažan rast rezervacija zabilježen je za Tursku, sjevernu Afriku i Grčku. Destinacije poput Cipra, Hrvatske i Bugarske također bilježe solidan rast rezervacija, navodi se u poslovnom izvješću TUI-ja.

Očekujemo zdravo povećanje marže, kazao je novinarima predsjednik uprave Fritz Joussen.

>>>Hrvatska postaje obećana zemlja za vjenčanja

Istaknuo je da se TUI-ju otvaraju prilike s novim ciljanim skupinama gostiju za krstarenja, poput obitelji i mlađih parova, iako rast trenutno i dalje generiraju uglavnom tradicionalni klijenti starije dobi.

Uprava turoperatora stoga je odobrila izgradnju trećeg broda za ekspedicijska krstarenja za luksuzni kruzerski brend Hapag-Lloyd. Početkom godine već su naručili jedan brod za TUI Cruises.

Tržište krstarenja jako se promijenilo, raste nevjerojatno brzo, naglasio je Joussen.

26. travanj 2024 03:47