Aktualno
StoryEditor

Tuna u Japanu prodana za rekordnih 3 milijuna dolara

05. Siječanj 2019.

Da su Japanci spremni dobro platiti za kvalitetno meso tune još je jednom potvrđeno ove subote, na prvoj ovogodišnjoj aukciji na tokijskoj tržnici, gdje je tuna teška 278 kilograma prodana za rekordnih 333,6 milijuna jena (to je 3,1 milijun dolara ili oko 20 milijuna kuna).

Ribu je kupio vlasnik japanskoga lanca sushi restorana Kiyoshi Kimura i time oborio vlastiti rekord iz 2013., kada je ribu platio 1,4 milijun dolara, piše BBC.

- Kupio sam dobru tunu, nadam se da će je naši gosti jesti, izjavio je Kimura, iako i sam priznaje da je možda platio previše.

>>>Kvota za izlov tune povećana na 870 tona

Tuna te veličine inače postiže cijenu od oko 60 tisuća dolara, no ovakvi su ‘eventi‘ stvar statusa, a gospodin Kimura zapravo je platio reklamu za svoj restoran.

Visoka cijena također ukazuje na nedostatak pacifičke plave tune koja se službeno vodi kao ugrožena vrsta. U 2018. godini ulov tune u japanskim vodama bio je iznimno slab, pa je i cijena te ribe skočila za više od 40 posto.

Prilika za domaće uzgajivače?

Izvoz tune jedan je od pet najvažnijih hrvatskih izvoznih proizvoda i čini više od 90 posto ukupnog hrvatskog izvoza u Japan. Najveći je izvoz, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, ostvaren 2011. kada je vrijednost dosegnula 54 milijuna eura. Dobri trendovi očekuju se i uoči Olimpijade u Tokiju 2020. godine.

Zašto je tuna tako skupa analizirao je Business Insider. Pogledajte video:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=setJXT-K2CQ[/embed]

20. travanj 2024 06:46