Aktualno
StoryEditor

Tursko-američke napetosti utječu tržište valuta, euro slabi prema jenu

13. Kolovoz 2018.

Euro je u ponedjeljak oslabio prema jenu na međunarodnim tržištima valuta budući da su se trgovci pod utjecajem naglog pada turske lire u kontekstu pogoršanja tursko-američkih odnosa okrenuli valutama koja smatraju sigurnim utočištem za kapital.

>>>HNB: Kuna ojačala prema većini važnijih valuta

Euro je prema jenu oslabio 0,8 posto i njime se trgovalo po 125,55 jena.

Švicarski je franak također bio na blagom dobitku prema zajedničkoj europskoj valuti, ojačavši 0,1 posto, na 1,1346 franaka za euro.

Na identičnom je gubitku euro bio i prema dolaru, te se njime trgovalo po 1,1403 dolara.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta bilježio je identičan postotni plus, dosegnuvši 96,522 boda.

Turska je valuta od početka godine oslabila više od 40 posto prema dolaru zbog pogoršanja tursko-američkih diplomatskih odnosa i zabrinutosti zbog prevelikog utjecaja predsjednika Tayyipa Erdogana na gospodarstvo.

Odnosi između dva saveznika unutar NATO-a spustili su se na najnižu razinu unazad više desetljeća pod utjecajem zatočenja u Turskoj američkog pastora Andrewa Brunsona, koje je u petak potaknulo američkog predsjednika Donalda Trumpa da udvostruči carine na turski čelik i aluminij, pospješivši pad turske valute.

Danas je turska lira prema dolaru oslabila gotovo 10 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, spustivši se na sedam lira za dolar, da bi se oko podneva stabilizirala na razini od 6,87 lira za dolar.

Za sobom je povukla i valute drugih gospodarstava u nastajanju, pa je kineski juan na međunarodnim tržištima oslabio prema dolaru 0,4 posto, na 6,8942 juana za dolar.

Južnoafrički rad bio je na gubitku 2,7 posto a nakratko je potonuo više od 10 posto.

Meksički peso oslabio je dva posto a ruski rubalj skromnijih 0,8 posto.

>>>Prodaja digitalnih valuta u prvih pet mjeseci donijela 14 milijardi dolara

"Na tržištu se pribojavaju da smo na putu prema pravoj krizi tržišta u nastajanju", tumači Ulrich Leuchtmann iz frankfurtskog ureda Commerbanka. Podsjeća na 1997. godinu i financijsku krizu u Aziji koja je po njegovim riječima zahvatila i zemlje sa solidnim makroekonomskim pozicijama.

Danas je stanje na tržištu bitno drugačije budući da su središnje banke u brojnim gospodarstvima u nastajanju sačuvale povjerenje trgovaca nakon podizanja ključnih kamatnih stopa u proteklih godinu dana.

Nervoza je ipak prisutna, kao što pokazuje potražnja za valutama koje trgovci smatraju sigurnim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima, poput jena i švicarskog franka.

Euro je pak po tumačenju analitičara danas oslabio zbog mogućeg utjecaja previranja u Turskoj na europske banke, iako je većina njih tek relativno ograničeno izložena turskom tržištu.

Simon Derrick iz BNY Mellona upozorava da turske vlasti moraju poduzeti svrsishodnije mjere jer će se lira ponovo naći pod pritiskom.

Turska središnja banka intervenirala je jutros kako bi zakočila pad lire, najavljujući jačanje likvidnosti i spuštenje stope obveznih rezervi za banke.

>>>Dolar jača, euro i dalje pritišću koalicijski dogovori u Italiji

"Naznake širenja krize već se pojavljuju i u drugim dijelovima svijeta... na krhkom tržištu u kolovozu, pa valja strahovati da će trgovci vrlo brzo ponovo pokazati nesklonost riziku", upozorava Derrick.

26. travanj 2024 13:31