Aktualno
StoryEditor

‘Tužna, ali ne i ljuta‘ Kanada istom mjerom odgovorila na američke sankcije

30. Lipanj 2018.

Nakon što je čekala više od mjesec dana, uzaludno se nadajući da će Bijela kuća popustiti u pogledu carina na kanadski čelik i aluminiji, Ottawa je u petak, "tužna, ali ne i ljuta", odgovorila vlastitim carinama na cijeli niz američkih proizvoda.

"Kanada nema izbora nego odgovoriti na odmjereni, recipročni, dolar-za dolar način", rekla je kanadska ministrica vanjskih poslova Crhystia Freeland u čeličani u Hamiltonu.

>>> Trgovinski rat: SAD uveo carine u vrijednosti 50 milijardi dolara, Kina sprema recipročan odgovor

Nove carine na američke proizvode uključujući čelik i aluminij, vrijedne 16,6 milijarda kanadskih dolara (12,8 milijarda američkih dolara), stupit će na snagu u nedjelju, kada Kanada slavi 151. rođendan, kazala je.

"Kanada je bila odmjerena i suzdržana u svojem odgovoru", kazala je, ističući da su američke carine ilegalne po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i NAFTA-e.

"Nećemo eskalirati i nećemo popustiti."

Popis proizvoda uključuje javorov sirup, bourbon whiskey i soja sos, kućanske aparate i kosilice, uz čelik i aluminij.

"Kad god je to bilo moguće, nastojali smo na popis uključiti proizvode koji mogu lako biti nabavljeni od kanadskih ili neameričkih dobavljača", kazala je ministrica.

>>> Američko-kineski trgovinski sukob prijeti cijelom svijetu

Popisom se također želi nanijeti maksimalnu političku štetu administraciji predsjednika Donalda Trumpa ciljajući industrije u ključnim državama koje su bile presudne za njegov dolazak na vlast, rekao je Karli Littler, potpredsjednik za javne poslove Maloprodajnog kanadskog vijeća.

Trumpova administracija s druge strane već prijeti Kanadi novim sankcijama njezinoj automobilskoj industriji.

18. travanj 2024 21:51