04. studeni 2018.

Tvrtka iz Svetog Martina na Muri svojim 4Dx i ScreenX sustavima oprema kina diljem Europe

Sada se davnom čini zima 2013. kada su Hrvati prvi puta mogli iskustiti gledanje filma u 4D tehnologiji. Još i danas se sjećam uzbuđenja koje je zavladalo kada su se sjedala u kinu prvi put zatresla, uzvika kada je gledatelje filma Hobit: Smaugova pustoš poprskala voda te uzdaha kada se nakon zmajevog vatrenog daha dvoranom proširio miris paljevine. Te iste godine svoju je diplomu na zagrebačkom FER-u stekla Petra Mesarić, izvršna direktorica tvrtke SmartWay iz Svetog Martina na Muri, koja danas takvim i još naprednijim 4Dx i ScreenX sustavima oprema europska kina.

U poduzetničke vode mlada ferovka krenula je 2015. kada je i osnovan SmartWay kojem je dvije godine kasnije pripojen elektroinstalaterski obrt njezina oca.

>>> Kako pokrenuti svoj biznis a da pritom ne date otkaz na trenutnom poslu

- Nastavak obiteljskog obrta s djelatnošću u području niskonaponskih mreža i instalacija te prepoznata prilika u razvoju specijaliziranih sustava automatizacije - dva su najbitnija razloga zbog kojih sam se odlučila za osnivanje vlastitog poduzeća. Samu ideju razvijala sam tri godine, dakle od 2012. godine. Osim navedenog, obiteljske okolnosti i realne mogućnosti uspostavljanja suradnje s nizom poslovnih partnera ukazali su mi potrebu za osnivanjem novog poduzeća, specijaliziranog za nove tehnologije u području gospodarenja energijom - priča Mesarić.

Samozatajna tvrtka s 15 zaposlenih pronašla je vrlo propulzivnu nišu, a svojim se projektima diči u Hrvatskoj i u Europi.

4Dx gledatelju pruža mogućnost jačeg uživljavanja u film zahvaljujući raznim efektima poput pokretnih sjedala, mirisa, vjetra, vode, magle i slično, dok ScreenX omogućuje gledanja filma u rasponu od 270 stupnjeva.

- Najznačajniji projekti čiji smo bili izvođač je kompletna izrada 4Dx i ScreenX kino sustava diljem Europe - u Belgiji, Francuskoj, Švicarskoj, Španjolskoj, Srbiji i Hrvatskoj. Također, ponosni smo i na dizajnersku rasvjetu izrađenu za Boutique Cinema Kaptol u Zagrebu - kaže Mesarić čija se tvrtka ne bavi isključivo novih tehnologijama u kino industriji, već i dizajnerskom rasvjetom, e-mobilnošću te drugim uslugama za pametno upravljanje energijom u pametnim kućama.

>>> IoT Innovation Day: Do 2020. svatko će imati po 6 Internet of Things gadgeta

Iako se čini kao zahvalna branša, priča nam, ponekad je pravi izazov odgovoriti na zahtjeve tržišta i njihove kratke rokove izvođenja, kao i biti u tijeku i ispred svog vremena s uvijek novim tehnologijama uz sve postojeće projekte. Svejedno, ne strahuju od konkurencije jer imaju kadrove za sve faze izrade i montaže svojih proizvoda.

- Konkurencija uvijek postoji, ako ne iz Hrvatske, onda svakako iz inozemstva, no naša konkurentska prednost je individualizacija. Kreiramo proizvode i usluge za klijente s posebnim zahtjevima, s fokusom na brzinu i kvalitetu. U tvrtki zapošljavamo širok spektar zaposlenika, svih kvalifikacija, stoga možemo na projekte reagirati puno brže jer pokrivamo sve faze, od izrade idejnog rješenja do proizvodnje te ugradnje konačnog proizvoda.

[caption id="attachment_364030" align="aligncenter" width="750"] Petra Mesarić[/caption]

Nova ulaganja u dizajnersku rasvjetu

Trenutno najviše projekata imaju na području 4Dx kino sustava po konceptu „ključ u ruke“ te ScreenX kino sustava. Pri kraju je i projekt otvorenja novog objekta u Puli najvećeg hrvatskog multipleks kino lanca u čijem su opremanju također sudjelovali. Ipak, puno energije ulažu, kako kaže, i u nove koncepte dizajnerske rasvjete koja će uskoro biti dostupna i na webshopu.

>>> Grad filma Pula uskoro dobiva CineStar 

Petra Mesarić u užem je izboru za Poduzetnicu godine koji organiziraju Mreža Women in Adria i Institut za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria. Proglašenje najbolje održat će se u utorak, 6. studenog.

- Znatno ulažemo u novu ponudu usluga, a to je kreiranje i izrada dizajnerske rasvjete. Ciljana tržišta su nam poduzeća i ustanove (npr. arhitekti, dizajneri unutrašnjeg uređenja, kina, muzeji, hotelski i ugostiteljski objekti, trgovački centri) koji žele personalizirana dizajnerska rješenja za svoj prostor, a također i privatni korisnici koje cijene dizajn i žele oplemeniti svoj životni prostor s dizajnerskom rasvjetom.

>>> Ludovic Le Moan: Sigfox utire put IoT revoluciji

Međutim, ne staje na rasvjeti. Ove godine SmartWay je postao ovlašteni distributer i instalater zategnutih zidova i stropova francuske grupe Barrisol Normalu, a dosad su za Ducati komponenti d.o.o. te Schrack Technik d.o.o. izgradili i upogonili više od 70 punionica za električna vozila diljem Hrvatske. Bazenska tehnika u Termama Sveti Martin također je njihov projekt, a tamo su uspostavili i ISO sustav 50001. Osim u termama, svoj sustav za praćenja potrošnje energenata implementirali su Međimurskim vodama, Termama Sveti Martin, tvrtki HIPP Croatia, na koprivničkim bazenima Cerine i na Sveučilištu Sjever Koprivnica. A u posljednje dvije godine Vimar by me i HIQ sustavom opremili su pet privatnih pametnih kuća.

I to sve postigli su vlastitim izvorima financiranja. Jedini projekt u kojem su imali financijsku pomoć sa strane proveden je 2016. godine u suradnji s LifeClass Termama Sveti Martin. Bio je to projekt SMARTER ISO 50 001, a sufinancirao ga je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Dijeljenje znanja iz privatnih sektora ključno za obrazovanje stručnjaka

Uza sve projekte po Hrvatskoj, regiji i Europi, izvršna direktorica SmartWaya nikada nije prestala biti aktivna u akademskoj zajednici.

Nakon diplome radila je kao asistentica na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, a dvije je godine tamo vodila i znanstveni projekt o obogaćivanju turističkih sadržaja pomoću proširene stvarnosti.  Prošle je godine pod mentorstvom prof. dr. sc. Slavka Krajcara obranila doktorat na FER-u na sve aktualniju temu upravljanja potražnjom u mikromreži, a fokusirala se na napredno korištenje električnih vozila za spremanje energije.

>>> Jokić: Ne pomaže nam robovanje lažnom idealu da svi moraju u svemu biti odlični

Nedavno sam stekla i naslovno-nastavno zvanje predavač i postala suradnik u nastavi na Sveučilištu Sjever. Objavila sam nekoliko znanstvenih i stručnih radova te studija, sudjelovala na konferencijama u zemlji i inozemstvu. Vodeći sam auditor za ISO 50 001, međunarodnu normu za gospodarenje energijom - niže svoja akademska i profesionalna dostignuća Mesarić.

- Ne želim zapustiti svoju akademsku karijeru, jer dijeljenje mojih stečenih znanja i iskustava iz privatnog sektora najvažniji je element ako naše društvo želi da nam iz fakulteta izlaze kompetentni stručnjaci - smatra te dodaje kako joj je sljedeći korak u karijeri polaganje stručnog ispita za dobivanje statusa ovlaštenog projektanta elektroinstalacija jer se u tvrtki nameće potreba implementacije novih sustava automatizacije tehničkih sustava u sektoru zgradarstva.