Aktualno
StoryEditor

Tvrtka Kircek ulaže 10 milijuna kuna u povećanje izvoza i zapošljavanja

24. Listopad 2016.

Tvrtka Kircek iz Ljubešćice u Varaždinskoj županiji kreće s investicijom od deset milijuna kuna u poboljšanje tehnološke spremnosti i produktivnosti, koja će rezultirati povećanjem prihoda i proizvodnje za izvoz te otvaranjem 27 novih radnih mjesta. Projektom proširenja i diversifikacije proizvodnih kapaciteta do konkurentnijeg poslovanja ta je tvrtka putem Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., dobila 3,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Preostalih gotovo 6,5 milijuna kuna osigurala je iz kredita jedne poslovne banke.

Po riječima vlasnika tvrtke Dragutina Gotića na predstavljanju projekta u ponedjeljak, ta ulaganja dovest će do stvaranja 27 novih radnih mjesta, povećanja količine proizvodnog asortimana namijenjenog prvenstveno izvozu te povećanju prihoda tvrtke.

"Aktivnosti u sklopu projekta osigurat će mogućnost reinvestiranja i daljnjeg održivog razvoja tvrtke, a neizravno će pozitivno utjecati na poslovne partnere, lokalno i regionalno stanovništvo", rekao je Silvio Gotić, direktor prodaje i marketinga.

U sklopu projekta planira se dograditi i opremiti sušara za sušenje drva, dograditi radionica za pregled, sortiranje i pakiranje proizvoda te uvesti dodatni strojevi za proizvodnju. Iz dobivenih sredstava dio će se utrošiti za edukaciju i obuku zaposlenika.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva između tvrtke i Ministarstva poduzetništva i obrta te Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije potpisan je početkom listopada, a sada je predstavljen projekt, čija će provedba trajati idućih 12 mjeseci.

Projekt se provodi u suradnji s Agencijom za razvoj Varaždinske županije, a direktor te agencije Krunoslav Lukačić je izrazio nadu će taj projekt biti poticaj i drugim gospodarstvenicima iz županije da krenu s projektima odnosno prema sredstvima EU.

Kircek zapošljava 64 radnika, a otprilike 98 posto prihoda tvrtke ostvaruje se plasmanom proizvoda na inozemna tržišta. Tvrtka je i partner švedske Ikee.

Proizvodni program je baziran na preradi hrasta, odnosno izradi hrastovih masivnih ploča. Godišnje se proizvede oko 3 tisuće prostornih metara masivnih ploča, koje tvrtka većinom plasira na europsko tržište. Najveći dio sirovine nabavlja na hrvatskom tržištu.

19. travanj 2024 02:12