Aktualno
StoryEditor

Tvrtka Radež dobila 20 godina koncesije na industrijsku luku Bristva

03. Lipanj 2019.

Ugovor o 20-godišnjoj koncesiji za industrijsku luku Radež u uvali Bristva na Korčuli potpisali su u ponedjeljak u Dubrovniku dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i direktor tvrtke Radež Jerko Andrijić.

Koncesija obuhvaća 20 tisuća četvornih metara kopna i 50 tisuća četvornih metara mora, a Radež će za nju godišnje plaćati 48 tisuća kuna fiksne naknade i varijabilni dio, u visini od 2 posto ostvarenog prometa u luci.

Direktor Andrijić istaknuo je kako je luka Bristva ‘žila kucavica‘ poslovanja tvrtke jer je jedini mogući način za transport njihovih proizvoda. 

„Naši brojni proizvodi ne mogu se isporučiti cestom pa smo primorani koristiti luku Bristva. Da nemamo tu luku, bili bismo zatvoreni. Uz to, taj ugovor omogućit će nova ulaganja za buduća zapošljavanja i potragu za novim tržištima. Ovo je jako bitno za Blato, ali i županiju i cijelu Hrvatsku“, rekao je Andrijić.

Naglasio je kako je razvoj Radeža kao proizvodne tvrtke oduvijek diktiralo tržište.

„Nekad smo radili čelične dijelove rampi i brodskih poklopaca, ali kad je to tržište utihnulo jer su naša brodogradilišta prestala graditi takve brodove, odnosno preselilo se na Daleki Istok, morali smo naći nišu kako bismo zaposlili više od 300 zaposlenika i znatan broj kooperanata“, objasnio je Andrijić.

Radež za Cromaris radi barže za ribogojilišta i radne katamarane, za tvrtke Jadran tuna i Pelagos iz Biograda gradi brodove za tunogojilišta te brodove za privatnike iz Krila Jesenice, Postrane i Omiša. Na međunarodnom tržištu za finsku tvrtku Konecranes proizvode velike lučke dizalice za cijelo sredozemlje i američko tržište, a preko tvrtki McGregor i TTS čeličnu brodsku opremu, vrata i tender platforme za kruzere u Italiji, Njemačkoj i Finskoj.

I dalje je potražnja za čeličnim brodovima velika, a mi smo sad na 50 posto kapaciteta, što je jako puno. Cilj nam je prvenstveno održati se i dijeliti plaće, a profit nije toliko bitan. Nastojimo misliti i na dioničare, kojih je već 70 posto izvan tvrtke, ali je prije svega bitna opstojnost“, rekao je Andrijić i dodao da je Radež pokretač razvoja Općine Blato, koja bi teško opstala samo od turizma.

Župan Dobroslavić istaknuo je kako Županija obično daje koncesije za turističku namjenu, ali je proizvodna namjena još bolja.

„Radež se jedini od tri brodogradilišta u županiji uspio održati na tržištu. Uz to, imaju i velik broj zaposlenih. Vjerujem da će ostati kvalitetni i uspješni i želimo da ovakvih primjera izvan turizma bude što više“, ustvrdio je Dobroslavić.

Napomenuo je da je Županija ukupno dodijelila više od 300 koncesija, najvećim dijelom za marikulturu, dok je 50 koncesija za luke nautičkog turizma i plaže.

To sve državi, županiji i jedinicama lokalne samouprave donosi prihod od 25 milijuna kuna, od čega županiji pripada trećina koja se ulaže u razvoj pomorskog dobra“, rekao je Dobroslavić.

Saborski zastupnik i nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora Radeža Branko Bačić istaknuo je kako je Radež uspješan jer je kao rijetko koja tvrtka u Hrvatskoj, a posebno u brodogradnji, u vlasništvu nekadašnjih i trenutnih zaposlenika, koji tvrtku doživljavaju kao svoju imovinu i rade za sebe.

„Važno je i znanje prilagodbe tržištu u brodogradnji, pri čemu je Radež dugi niz godina radio bez subvencija. Za uspjeh je presudna lokacija u uvali Bristva. Koliko im je bitna, Radež je pokazao kad je svojim novcima izgradio 7 kilometara vrlo široke prometnice, kojom je moguće velike komade izrađene opreme dopremiti do luke", naveo je.

Tvrtka Radež osnovana je 1954. godine i danas ima oko 300 stalno zaposlenih te još do 70 kooperanata. Po riječima direktora Andrijića, godišnji prihod iznosi nešto više od 100 milijuna kuna.

25. travanj 2024 14:48