12. lipanj 2019.

Tvrtka Salesforce najavila preuzimanje vrijedno 15,7 milijardi dolara

Tvrtka Salesforce poznata po istoimenom vodećem svjetskom CRM rješenju, najavila je preuzimanje tvrtke Tableau Software, poznate po istoimenoj vodećoj analitičkoj platformi.

Vrijednost transakcije iznosi 15,7 milijardi dolara, što je za usporedbu 13 puta više nego što trenutno vrijedi cijeli Hrvatski Telekom, prenosi rep.hr.

Kako se navodi u priopćenju povodom akvizicije, ona će Salesforceu omogućiti još veću ulogu u provođenju digitalne transformacije, omogućujući tvrtkama da analiziraju podatke cjelokupnog poslovanja sa svrhom donošenja pametnijih odluka.

Posve logično - akvizicija će unaprijediti analitičke mogućnosti i mogućnosti vizualizacije postojećih Salesforceovih alata. Primjerice Salesforceovog AI rješenja Einstein ili njihove podatkovne platforme Customer 360. Akvizicija bi u potpunosti trebala biti završena do kraja listopada ove godine.

Dražen Oreščanina direktor Poslovne inteligencije, koja je ujedno i jedini hrvatski partner tvrtke Tableau, prokomentirao je ovo preuzimanje.

- Tableau je prošlu godinu uprihodio 1,2 milijarde dolara, a objavljena kupoprodajna cijena je 15,7 milijardi dolara, što je premija od oko 40 posto iznad jučerašnje tržišne cijene dionice te iznos od 13 godišnjih prihoda, što je zaista velik iznos čak i za uspješnu softversku tvrtku. Po mom osobnom mišljenju ovo je bio idealan trenutak za prodaju tvrtke – smatra Oreščanin.

Zadnja velika konsolidacija na tržištu se dogodila 2007. i 2008. godine kada je IBM kupio Cognos, SAP je kupio Business Objects, a Oracle je kupio Hyperion i Siebel. Nakon toga je počeo razvoj nove generacije platformi koje predvode Tableau i Qlik, a slijede ih Looker, Sisense, Yellowfin, Birst i ThoughtSpot.

- Nakon ove velike akvizicije, vjerujem da uskoro možemo očekivati i neke dalje akvizicije, gdje kupci vjerojatno neće biti isti kao prije desetak godina koji su sada već industrijski dinosauri, nego prije tvrtke poput Googlea ili Amazona – zaključuje, pa dodaje:

- Danas smo kao partneri dobili službeni e-mail od Tableaua kojim potvrđuju da su nagađanja o ovoj akviziciji u posljednje vrijeme bila ispravna. Poruka koju smo dobili kao partneri je da će Tableau nastaviti poslovati pod svojim brandom kao i do sada, neovisno o promjeni vlasništva, te da očekuju da će u kombinaciji sa Salesforceom doseg njihovih proizvoda i rješenja biti još veći. Dakle, za nas kao partnere to bi trebala biti promjena na bolje. Mi smo radili za naše korisnike već puno projekata migracije na Salesforce s partnerima po cijelom svijetu, Salesforce arhitektura i tehnologija su nam jako dobro poznati, te nas je ova vijest izuzetno razveselila i vjerujemo da nam zaista otvara puno novih prilika, ne samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu - zaključio je Oreščanin.