Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ako moja djeca žele svoju tvrtku, neka je osnuju. Od mene će dobiti školovanje

23. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Nikola Dujmović jedan je od najpoznatijih domaćih IT poduzetnika. Osnivač je i predsjednik Uprave Spana, softverske kompanije osnovane 1993., a danas jedne od vodećih tvrtki u pružanju usluga projektiranja i izgradnje informacijskih sustava te tehničke podrške za korisnike.

Od početka su vodeći Microsoftov partner u Hrvatskoj, a klijente imaju u raznim sektorima, od financija, telekomunikacija, industrije do javne uprave. Span ima urede u Londonu i Chicagu, a sada se širi i na istok. Dujmović, koji zajedno s članicom uprave za prodaju Sanjom Bogunović Krnetić drži vlasnički udio od 60-ak posto u Spanu, odnedavno je i novi predsjednik IT udruge pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Donedavno ste bili protivnik HGK, kako sada gledate na njezinu ulogu?

– Komora ima svoju ulogu u predstavljanju poduzetnika. Mora se mijenjati, ali moj zadatak nije transformacija Komore. Mi samo želimo dati malo bolji smisao IT udruzi. Do prije godinu, dvije IT nitko nije percipirao kao ozbiljnu industriju. U tom je smislu pomogao i put premijera Milanovića u SAD. Premda nije donio ništa konkretno, stavio je IT na stol i odonda se o njemu govori.

 Što mislite da možete konkretno postići?

– Možemo utjecati na to da se u donošenju zakona ne dogode propusti koji svima otežavaju život. Htjeli bismo da kažu: IT udruga pri HGK rekla nam je da to ne radite. Bilo bi dobro da se pri donošenju svakog novog zakona stavi indeks koliko on pomaže ili odmaže konkurentnosti hrvatske industrije i koliki administrativni teret nameće hrvatskom poslodavcu. Nemilosrdno se donose zakoni kojima se prebacuje administrativni teret na poduzetnike. Sada će nam, doduše, sami obračunavati porez nakon što im mi sve pripremimo, pa će moćni kompjutori Porezne uprave samostalno izbaciti obračun tako da ne moramo dolaziti na šalter, što je prvi pomak od 19. stoljeća. Moramo liberalizirati Zakon o radu i pokušati društvu i državi objasniti da Uber nije loš. To su poslovni modeli koji su ovdje da ostanu i zašto ne bismo bili lideri u njihovu prihvaćanju? Zašto ne bismo omogućili hrvatskim radnicima da rade od kuće ako to žele. Sada imamo jedan zakon koji to omogućava i sedam drugih koji otežavaju ili sprečavaju. Stvorimo digitalno društvo u kojem će nam svima biti bolje ili ćemo opet ostati među državama s kojima se ne želimo uspoređivati.

Span je imao i neuspješno iskustvo spajanja s još dvije tvrtke u Atento. Zašto u Hrvatskoj koja obiluje malim IT tvrtkama taj model ne uspijeva?

– Model Atenta bio je da se preko njega rade samo veliki projekti, no mjesec dana nakon osnivanja došla je kriza i nije bilo velikih projekata. Mislim da je razlog to što je emotivni kapital, ljepša riječ za taštinu vlasnika, u Hrvatskoj velik. I mi smo takvi. No sve ovisi o tome je li vam cilj izaći iz tvrtke bogatiji ili da se vaš poslovni model perpetuira i tvrtka raste. Mi imamo dogovor, ne ostavljamo tvrtku djeci ni unucima. Svojoj djeci sam rekao, ako želite tvrtku, osnujete je, a od mene ćete dobiti školovanje gdje god želite. Željeli bismo da Span uspije, ali ne nužno s nama jer bi s nama otišao i u mirovinu. Mi sada zapošljavamo isključivo mlade, koliko god to diskriminatorno zvučalo. Ja sam oduševljen njima.

 

17. travanj 2024 10:49