Aktualno Preporučeno Tvrtke i tržišta

Britanski sektor nafte i plina u 2016. izgubio 60.000 radnih mjesta

Lider/Hina

U Velikoj Britaniji prošle godine izgubljeno je 60.000 radnih mjesta izravno ili neizravno povezanih sa sektorom nafte i plina, pokazalo je veliko izvješće predstavničke organizacije za britansku industriju nafte i plina Oil & Gas UK.

>>>Danska obnovljiva energija privukla novu investiciju Applea od 810 milijuna eura

U godišnjem izvješću te udruge navodi se da je to više od očekivanja, budući se procjenjivao gubitak od 40.000. Također, u izvješću se procjenjuje da bi taj sektor mogao izgubiti još 13.000 radnih mjesta u ovoj godini.

U industriji nafte i plina još ima više od 300 tisuća radnih mjesta širom Velike Britanije, no to je 150 tisuća manje od vrhunca iz 2014. godine, navodi se u izvješću.

Povjerenje ulagača

“Postoje ozbiljni znakovi da se povjerenje ulagača počinje vraćati u taj sektor”, stoji u izvješću. Pritom se ističe da je u prvoj polovini ove godine uloženo gotovo 6 milijardi u imovinu i nalazišta na kontinentu te u akvizicije, no napominje i da najavljena Totalova akvizicija Maerskova naftnog poslovanja ima velik udjel u toj brojci.

>>>Danska prodaje svoju zadnju naftnu kompaniju

Francuska energetska kompanija Total najavila je u kolovozu kupnju danskog Maersk Oila, u transakciji vrijednoj 7,45 milijardi dolara.

“Potrebno je učiniti više kako bi se potaknuo bilo kakav rast i osigurala dugoročna zaposlenost. Vrijednost potencijala za ulaganje koji se trenutno nalaze u planovima kompanija iznosi do 40 milijardi funti”, navodi se.

Prema izvješću, trenutna niska razina eksploatacijskih aktivnosti ‘ostaje ozbiljan problem’ jer je od vitalnog značaja nadopuniti proizvodnju s novim razvojnim mogućnostima.

Komentari