Preporučeno Tvrtke i tržišta

Palladio Finanziaria u svibnju preuzima Cimos

Pogon Cimosa, foto HINA/Daniel SPONZA
Lider/Hina

Nakon višemjesečnih usklađivanja, dogovoreni su svi detalji posla u kojem će talijanski financijski fond Palladio Finanziaria preuzeti koparski koncern Cimos, u okviru kojega posluju i tri pogona u hrvatskoj Istri, piše u petak ljubljanski dnevni list Dnevnik pozivajući se na neslužbene izvore.

Iako su sindikati zahtijevali da talijanski fond u okviru realizacije posla dade jamstva o zadržavanju broja zaposlenih, takvih garancija neće biti u sporazumu koji će se potpisati idućeg mjeseca.  No, sindikati su ishodili obvezu talijanskog investitora da u slučaju otpuštanja osigura isplatu otpremnina za 15 posto viših od minimalnih predviđenih zakonom, piše Dnevnik.

>>>Sindikat zadovoljan ishodom pregovora o preuzimanju Cimosa i dolaskom novog vlasnika

Financijski uvjeti za preuzimanje Cimosa nisu mijenjani u odnosu na lani potpisan predugovor, pa će Palladio Finanziaria slovensku tvrtku koja je nekoć zapošljavala 6.000 radnika, a  sada oko 4.000, preuzeti za simboličnih 100.000 eura, ali i sa 110 milijuna eura njezinih financijskih obveza.

Dio dogovora koji je zaključen iza zatvorenih vrata je i onaj s brojnim bankama o restrukturiranju financijskih obveza te isplata 7 milijuna eura hrvatskoj agenciji za osiguranje depozita i sanaciju banaka (DAB), kako su već ranije dogovorili slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek i hrvatski ministar za državnu imovinu Goran Marić. Riječ je o nagodbi u vezi s teretom Cimosa prema nekadašnjoj Riječkoj banci, na ime odobrenog kredita od 20 milijuna eura.

>>>G. Marić najavio skorašnje potpisivanje sporazuma sa Slovenijom o Cimosu

Nakon što talijanski fond isplati 100.000 eura na račun slovenskih vlasnika Cimosa, konačan ugovor bit će sklopljen do kraja svibnja, o čemu će odlučiti nadzorni odbor tvrtke pod vodstvom Waltera Otta Hermanna, piše Dnevnik.

Palladio Finanziaria obvezao se da će Cimos poslovno restrukturirati i osigurati mu 20 milijuna eura dodatnog kapitala.

Komentari