Poduzetnici
StoryEditor

Dvorski: Želimo investirati još milijun eura i zaposliti ukupno deset djelatnika

12. Svibanj 2015.
Piše:
Ato Markin

Cijela priča započela je prije dvije godine kada su dvojica entuzijasta Krešimir Dvorski i Ante Gustin osnovali startup Sustav javnih bicikala. Danas zapošljavaju pet osoba, a u narednih godinu dana cilj je imati deset zaposlenika. Nakon dvije godine postojanja Nextbike sustav javnih bicikala ima 6500 registriranih korisnika, 18 baznih stanica za bicikle u dva grada - Zagrebu i odnedavno Šibeniku. Posao se širi, od 1. srpnja Nextbike dolazi i u Gospić, rečeno je danas na presici povodom drugog rođendana Nextbikea Hrvatska.

- Studenti i turisti više nemaju dvojbi u vezi odabira najbržeg, najčišćeg, najzdravijeg, najzelenijeg i najzabavnijeg prijevoznog sredstva u gradu. Nadam se da će Grad Zagreb, u kojem smo pokrenuli prvi sustav javnih bicikala, pružiti adekvatnu podršku daljnjem razvoju mrežnih stanica. Tome se ne nadaju samo postojeći korisnici već i potencijalni - njih 100.000 koji bi postali stvarnim korisnicima ukoliko se omogući proširenje mrežnih stanica na barem 50 lokacija širom Zagreba, rekao je Krešimir Dvorski, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala.

U tijeku su pregovori s Gradom, do kraja ljeta Zagreb bi trebao biti bogatiji za 30-40 baznih stanica. U međuvremenu bi, bude li sve išlo kako je planirano, i Zadar trebao dobiti svoj sustav javnih bicikala za koji je raspisan natječaj za nabavu opreme.

Kako pokrenuti vlastiti posao iz minusa?

Nextbike je jedan od svijetlih primjera brzorastućeg svjetskog pokreta koji se zove "sharing economy" i zastupa ideju da ljudi teže k tome da ne moraju baš sve posjedovati. Dijeljenje je cjenovno povoljnije, nije nužno uvijek imati sve u vlasništvu, a neke stvari je zabavnije dijeliti s drugima, naročito u doba rapidnog razvoja tehnologija. Ovakav oblik poslovanja prepoznali su i u HŽ Putničkom prijevozu čiji putnici uživaju u 150 minuta besplatne vožnje tijekom cijele godine. Oni nisu izolirani slučaj jer je Generali osiguranje pokrovitelj osiguranja sustava javnih bicikala čime se postigla sigurnost investicije, a tu je i HTC te posebno tvrtke VIP i Trilix koji su omogućili korisnicima plaćanje usluge putem sms-a.

Do sada je u cijeli projekt investirano tri milijuna kuna, informirao je Dvorski, u planu su investicije vrijednosti milijun eura koja podrazumijevaju širenje poslovanja i nova zapošljavanja - u narednih godinu dana imati deset zaposlenih.

Na rođendanskom prijamu osim predstavnika tvrtki koje podupiru ovakav oblik društveno odgovornog poslovanja, nazočili su i Darinka Jug, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te Vladimir Halgota iz Sindikata biciklista, udruge s kojom Nextbike surađuje.

Kako su korisnici usluge u fokusu, Nextbike je pripremio i neka poklon iznenađenja korisnicima koja možete provjeriti na internetskoj stranici, a pozvani ste i na rođendanski tulum u klubu Katran 16. svibnja. Prvih 100 posjetitelja koji na ulazu pokažu nextbike korisničku karticu ili mobilnu aplikaciju imaju besplatan ulaz i dva gratis pića.

18. travanj 2024 17:00