Aktualno Poduzetnici

Tko je Vadim Novinsky?

Novinsky
Vadim Novinsky, foto: Eugene 044, wikipedia
Lider
Autor Lider

Prošle godine najbogatiji Ukrajinac Vadim Novinsky navodno je pokazao interes za Brodotrogir i Željezaru Sisak, čak ga je tim povodom primio premijer Plenković, no na kraju od cijelog posla nije bilo ništa. Sada se njegovo ime spominje i u kontekstu preuzimanja brodogradilišta Uljanik i 3. maj. Tko je zapravo Novinsky?

>>>Uljanik i 3. maj obilaze predstavnici tvrtke koju vodi jedan od najbogatijih Ukrajinaca

Iako sam sebe prvenstveno naziva političarem, procjenjuje se da Novinsky posjeduje imovinu tešku 1,1 milijardu američkih dolara. Zbog toga drži i mjesto na Forbesovoj listi milijardera.

Najviše toga može zahvaliti vlasničkim udjelom u ukrajinskoj grupaciji Smart Holding koja ima udjele u brojnim tvrtkama iz različitih sektora, poput metalurgije, rudarstva, brodogradnje, poljoprivrede, maloprodaje…

Smart Holding posjeduje 24 posto udjela u Metinvestu, rudarskom i metalurškom konglomeratu i jednoj od najvećih ukrajinskih firmi čiji je većinski vlasnik najbogatiji Ukrajinac Rinat Akhmetov, ‘težak’ oko 6 milijardi dolara, koji se obogatio u općoj privatizaciji ’90-ih.

Njegova Smart Maritime grupa upravlja ukrajinskim brodogradilištima Kherson i Nikolajev.

Novinsky je na svoj poduzetnički put krenuo sredinom tog desetljeća radom u Lukoilu da bi potom počeo kupovati ukrajinske metalurške kompanije. Sve ih je ujedinio u Smart Holding 2006.

>>>Tko će spasiti Uljanik – Novinsky, Končar ili netko treći?

Političku karijeru započeo je 2013. u stranci svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča. Međutim, narančasta revolucija koja je s vlasti maknula Janukoviča nije pretjerano pogodila Novinskoga i on je ponovno izabran u parlament. Parlamentarni imunitet mu je skinut 2016. godine nakon istrage koja je dovela do saznanja da su Novinsky i drugi ‘lojalisti’ bivšeg predsjednika pokušali iz ukrajinske ortodoksne crkve ‘izbaciti’ mitropolita Vladimira i pritom navodno oteli jednog od njegovih bliskih suradnika.

Novinskom je u Hrvatskoj veza Ivica Pirić, bivši nogometaš Hajduka koji je živio i radio u Ukrajini, a sada je počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj.

Komentari