Poslovna scena
StoryEditor

11 radnika podnijelo zahtjev za stečaj Adriadiesela

04. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Trgovački sud u Karlovcu zaprimio je zahtjev 11-orice radnika za pokretanje stečajnog postupka nad Adriadieselom. Uz prezaduženost tvrtke kao razlog za stečaj u zahtjevu piše da Adriadiesel za pet i pol neisplaćenih plaća radnicima duguje 7,5 milijuna kuna, a ni to nije sve.

Na pitanje kako to da radnici sami pokreću stečaj dok u Bjelorusiji još traje natječaj za gradnju nuklearne elektrane u kojoj se Adriadiesel natječe za velik posao, Dragutin Vuljanić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske za sisačko moslavačku i karlovačku regiju, kaže da je tvrtki danas 70-ti dan neprekidne blokade. Po njemu „pravo je pitanje zašto prijedlog za stečaj nije podnijela Uprava, sukladno zakonskoj obvezi, nego su to učinili predstavnici radnika“.

- Kada uprava predlaže stečaj, ona mora sudu položiti 10 do 20 tisuća kuna za troškove, pa valjda zato puštaju da problemi rastu, umjesto da se rješavaju. To nije fer. Znamo da je direktor Vladimir Hristov predao zahtjev za predstečajnu nagodbu, ali to je bio samo blef, jer uz taj zahtjev nije uopće predana potrebna prateća dokumentacija. Zašto nitko nije podnio kaznenu prijavu protiv direktora Vladimira Hristova na temelju činjenice da Adriadiesel radnicima ne isplaćuje plaće, a to je kazneno djelo - kaže Vuljanić.

Unatoč neuspjelom pokušaju mirenja, Uprava i radnici ovog su tjedna barem sklopili sporazum o neotuđivanju imovine. Svakog dana uz domarsku službu po šest će radnika dolaziti čuvati tvornicu, odnosno imovinu. Nema prodaje, kaže Vuljanić, i obezvređivanja imovine, ni gotove robe ni robe na zalihi ni sirovina, strojeva, opreme ili alata dok ne dođe stečajni upravitelj da sve preuzme.

Sindikat apelira na Trgovački sud i sve institucije koje mogu pomoći da se stečaj otvori što prije, bez igrica i otezanja, jer radnici nemaju od čega živjeti, a nadaju se da je moguć i nastavak proizvodnje.

- Pravi, odgovorni stečajni upravitelj mogao bi završiti sadašnje poslove i ugovoriti nove poslove, a ne da odmah priđe gašenju tvrtke. Bilo bi logično da tvrtka opstane kao i radna mjesta, ali Uprava i vlasnici nisu na vrijeme reagirali. Mi od njih spašavamo što se spasiti da. Obećanja Uprave i Karlovačke banke kao vjerovnika nisu ispunjena, a daljnja otezanja samo nas udaljavaju od mogućeg rješenja - kaže Vuljanić.

05. svibanj 2024 08:50