Poslovna scena
StoryEditor

20 uvjeta za uspješan sustav upotrebe fondova EU (2.)

25. Ožujak 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Poduzetnici moraju računati na fondove Europske unije. I mogu. Svi bi – poduzetništvo, gospodarstvo, poljoprivreda, znanost i kultura – trebali računati na taj novac. Ali samo ako se trenutačna situacija u sustavu fondova EU promijeni.

Koliko je teško doći do novca iz EU fondova znaju samo oni koji su se upustili u tu "avanturu". O ovoj temi možete više pročitati u novom broju Lidera koji je na kioscima, a sada vam donosimo drugi dio 20 uvjeta za uspješan sustav upotrebe fondova EU

11. Ne koristiti se različitim kriterijima za isto kad natječaj raspiše drugo tijelo. 12. Kod prijavitelja se u praksi događaju stvari koje nije moguće predvidjeti natječajnom dokumentacijom – bilo bi dobro koristiti se uslugama vanjskih stručnjaka kako biste odgovorili žurno na pitanja prijavitelja. 13. Objaviti registar predstavki prijavitelja i kako su one riješene.14. Koristiti su gdje je moguće tehničkom pomoći kako bi sustav bio efikasniji i manje opterećen.15.  Slušati potencijalne i postojeće prijavitelje – od savjetnika EU i njihovih udruga može se u 10 minuta saznati ono što danima gledaju na terenu.16. Uvesti kontinuiranu edukaciju zaposlenika u upravljačkim i provedbenim tijelima te razmjenu znanja i iskustva kako bi se ujednačila praksa rada s krajnjim korisnicima.17. Ojačati regionalne razvojne agencije i LAG-ove (lokalne agencijske grupe) da mogu pomagati potencijalnim krajnjim korisnicima u snalaženju s fondovima EU i pripremi projekata.18. Pripremiti kontrolne liste na temelju kojih će potencijalni korisnici moći sami provesti osnovnu procjenu prihvatljivosti svojih projekata za financiranje iz EU.19. Hitno uvesti nove financijske instrumente za sufinanciranje pripreme i provedbe projekata EU i uključiti postojeće financijske institucije u procese sufinanciranja.20. Uvesti sustav nagrađivanja za uspješno ugovorene i provedene projekte.

Izvor: Ivana Maletić (Europski parlament), Zlatko Salahović (Sense Consulting), Marin Hrešić (PwC Hrvatska)

Slabosti sustava upotrebe fondova EU

• loša koordinacija• nedostatak administrativnih kapaciteta• nedovoljno ulaganje u pripremu projekata• sporost sustava• neriješeni imovinskopravni odnosi• komplicirane procedure, osobito javne nabave• nedostupna sredstva za vlastiti dio financiranja• nedostatak edukacije, partnerstva, vodstva itd.

26. travanj 2024 11:06