Poslovna scena
StoryEditor

26 trgovinskih lanaca kasni s plaćanjem 884 milijuna kuna

24. Rujan 2013.

Financijski inspektori Ministarstva financija izvršili su tijekom rujna nadzor ispunjavanja obveza prema vjerovnicima u 26 najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, koji je pokazao da se zakonski rokovi plaćanja dobrim dijelom nisu poštivali te da je iznos obveza za koje se kasni u plaćanju oko 884 milijuna kuna, izjavio je danas pomoćnik ministra financija za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor Branko Šegon.

Financijski inspektori izvršili su nadzor u 26 najvećih trgovačkih lanaca na području Hrvatske, a cilj nadzora su bili rokovi plaćanja odnosno ispunjavanje obveza prema vjerovnicima. Utvrdili smo da se u tim kontroliranim lancima rokovi plaćanja dobrim dijelom nisu poštivali, s tim da su obveze koje su dospjele nakon utvrđivanja rokova od 30 i 60 dana bile negdje oko 884 milijuna kuna, kazao je Šegon u izjavi za novinare.

Šegon pojašnjava da su u nadzoru utvrđena i kašnjenja u izvršavanju obveza prema vjerovnicima i do 360 dana. Međutim, iznos obveza nakon 30 dana kašnjenja iznosi oko 120 milijuna kuna, nakon 60 dana oko 150 milijuna kuna, a kako se kašnjenje povećava tako se iznos smanjuje.

Pomoćnik ministra nije iznosio imena lanaca kod kojih su utvrđena najviši iznosi dospjelih obveza. Po pisanju nekih medija pak, među njima su Mercator, Konzum, Tisak, Tommy, Plodine.

Na novinarski upit kakav je trend u poštivanju rokova plaćanja utvrđen u nadzorima Šegon je pak kazao da je uočeno smanjenje neplaćenih obveza u odnosu na lipanj ove godine.

U odnosu na rezultate po informacijama trgovačkih centara koje smo zatražili početkom lipnja, kada smo najavili da ćemo krajem kolovoza i početkom rujna krenuti u nadzor, utvrđeno je da je situacija tada bila kudikamo lošija, odnosno da je jedan dio obveza smanjen u odnosu na obveze iz lipnja, i to na način da su se poštovali rokovi plaćanja starih obveza ili da su obveze pretvorene u robne kredite, kazao je Šegon.

Pritom ističe da će se protiv onih koji ne poštuju rokove plaćanja pokretati optužni prijedlozi. Prema zakonu, pravnoj osobi za to prijeti kazna do milijun kuna, odgovornoj osobi tj. direktorima do 50 tisuća kuna, a također svi oni kojima su trgovački lanci dužni obračunat će im kamatu za kašnjenje od 12,40 posto na godišnjoj razini te na svaku fakturu, bez obzira na vrijeme kašnjenje, ‘kaznu‘ od 40 eura po fakturi.

Šegon je kazao i da utvrđivanje viškova u blagajnama trgovačkih lanaca nije bio predmet kontrole, kao i da trgovački lanci nisu zatvarani, kao što je to ljetos bio slučaj s ugostiteljskim objektima.

Ministarstvo financija, istaknuo je, želi postići da se s jedne strane stabiliziraju obveze prema svim vjerovnicima, a radi se o velikom broju vjerovnika i malih i velikih, ali i da se smanji nelikvidnost, jer to je i mjera za smanjivanje nelikvidnosti.

Isto tako, želimo da se poštuju sve zakonske odredbe, jer smatramo da nepoštivanje zakonskih odredbi dovodi do neravnopravnog tretmana gospodarstvenika, a to za refleksiju možda ima i nelojalnu utakmicu, istaknuo je pomoćnik ministra financija.

Potvrdio je i da većina stranih trgovačkih centara ima prikazan negativni poslovni rezultat.

Smatramo da nema nikakvih razloga ili je vrlo upitno zbog čega su oni iskazali negativan poslovni rezultat, jer su istovremeno svi hrvatski trgovački lanci iskazali dobit. Može se raditi o raznim špekulacijama, ali od Porezne uprave ćemo zatražiti da izvrši nadzor u svim tim društvima i da se utvrde razlozi njihovih gubitaka te ukoliko se utvrdi da je bilo manipulacija ili prevara prema državi, 9tražit ćemo da se primjeni propis restriktivno i da se traži oduzimanje svega što je bio predmet prevare u zadnjih pet godina‘ izjavio je Šegon.

Po objavi ovih podataka oglasili su se i iz Konzuma.

U društvu Konzum  započeo je inspekcijski nadzor Ministarstva financija – Uprave za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor, dana 02. rujna 2013. godine, a u svezi primjene Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Predmetni nadzor još je uvijek u tijeku te dosada nismo zaprimili zapisnik o utvrđenim činjenicama. Po primitku zapisnika o nadzoru, društvo Konzum će postupit u skladu s istim - kažu iz Konzuma.

- U svezi podataka koji su objavljeni u medijima o visini dospijelih, a neplaćenih obveza društva Konzum, napominjemo da su nakon 01. 07. 2013. kada je zakon promijenjen, poduzete dodatne mjere na usklađivanju našeg financijskog poslovanja s odredbama ovog zakona. Podaci o visini dospjelih obveza prezentirani u medijima u osnovi odgovaraju dosada utvrđenim u predmetnom nadzoru financijskog poslovanja iz čega je vidljivo da je naprijed navedena visina obveza manja od 1% godišnjih prihoda društva Konzum. Konzum je regulirao svoje odnose s dobavljačima, a u nadzoru uočena odstupanja rezultat su objektivnih razloga te će se regulirati u najkraćem roku. Posebice napominjemo da su sve obveze prema zaposlenima te korisnicima fiskalnih i parafiskalnih fondova podmirene u rokovima dospijeća ili ranije -napomenuli su.

Reagiranje je stiglo i iz Tiska gdje pojašnjavaju kako je 2. rujna 2013. godine započeo je inspekcijski nadzor Uprave za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor Ministarstva financija, a u svezi primjene Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. 

 - Navedeni nadzor još je uvijek u tijeku te dosada nismo zaprimili zapisnik o utvrđenim činjenicama. U svezi podataka koji su objavljeni u medijima o visini dospijelih, a neplaćenih obveza društva Tisak, napominjemo da su nakon 01. 07. 2013. kada je zakon promijenjen, poduzete dodatne mjere na usklađivanju našeg financijskog poslovanja s odredbama ovog zakona. Podaci o visini dospjelih obveza prezentiranih u medijima u značajnoj mjeri odudaraju od stvarnog stanja što će u konačnici pokazati i zapisnik po provedenom nadzoru. Tisak je uredno regulirao odnose sa svojim dobavljačima, a prema našim podacima 30 milijuna duga, što predstavlja manje od 1% godišnjeg prihoda društva Tisak, uredit će se u najkraćem roku. Želimo i istaknuti da Tisak uredno podmiruje u rokovima dospijeća ili ranije svoje obveze prema zaposlenima te korisnicima fiskalnih i parafiskalnih fondova  - zaključuju iz Tiska.

26. travanj 2024 03:32