Poslovna scena

3. maj državi darovao stanove, država ih sada prodaje radnicima

Država je na adrese 60-ak radnika 3. maja poslala ponude za otkup stanova u kojima ti radnici žive, piše današnji Novi list.

Četvorni metar stana u zgradi ili neboderu starom, primjerice, između 25 i 30 godina, država im prodaje po cijeni od oko 800 eura. U pitanju su stanovi koji su nekad bili vlasništvo 3. maja, ali su odlukom Vlade iz 2000. bili oduzeti brodogradilištu, u paketu s drugim nekretninama vrijednim više 100 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Trebalo je proći 7-8 godina da bi se država počela knjižiti na te stanove, a onda su aktom Kosoričine Vlade iz rujna 2010. ti stanovi potpali pod Odluku o prodaji stanova u vlasništvu Republike Hrvatske.
Dok su ostali škverovi svoje stanove po povoljnim uvjetima ponudili na otkup svojim radnicima koji su u njima živjeli, česte promjene uprava u 3. maju očito su i po tom pitanju trećemajce bacile u zapećak.

Riječko brodogradilište u bivšem je socijalizmu izgradilo stotinjak stambenih zgrada. Što u njima, što drugdje, 3. maj u svojem je vlasništvu imao oko 2500 stanova.
Danas je u pitanju njih oko 130 koji su, eto, ostali neriješeni. U nešto više od polovice tih slučajeva, njihovi stanari, radnici brodogradilišta, imali su stanarsko pravo i priliku da ih početkom devedesetih otkupe po vrlo povoljnim uvjetima, ali to iz nekih svojih razloga nisu iskoristili. Danas imaju status zaštićenog najmoprimca. Pravi problem leži u preostalih šezdesetak stanova koji se sada nude na prodaju radnicima.

– Stanove smo dobili kao dugogodišnji radnici3. maja, godinama smo izdvajali za stambenu izgradnju, prosjek staža nam je 25 godina, većinom se radi o braniteljima, a sada smo u poziciji da nam prodaju naše, trećemajske stanove u koje smo svih ovih godina ulagali i koje, u konačnici, nismo ni mogli birati. I to još po cijeni koja je, primjerice, vrijedila za jedan POS, ističe Marija Zurak, jedna od radnica 3. maja koja mora odlučiti o otkupu svoga stana.

Komentari