Poslovna scena
StoryEditor

3. maj očekuje ugovor o gradnji četiri teglenice za Wisby Tankers

11. Listopad 2012.

U 3. maju danas je u more porinut tanker za prijevoz asfalta, nafte i kemikalija ‘Palanca Sydney‘, nosivosti 15.000 tona.

Uoči porinuća održane su svečanosti krštenja tog i tankera ‘Palanca Luanda‘, brodova istih karakteristika koji se grade za švedskog naručitelja Wisby Tankers. Palanca Luanda prvi je iz serije od ukupno četiri broda za Wisby Tankers, a Palanca Sydney je treći iz te serije. Oba broda dugačka su po 133,3 metra, širine 23 metra.

Po riječima predsjednika Uprave 3. maja Edija Kučana sva četiri broda za Wisby Tankers trebala biti biti isporučena do sredine sljedeće godine. Na upit o kašnjenju Palaca Luande Kučan je novinarima kazao da se isporuka očekivala potkraj rujna, ali da je to svjetski prototip broda i da se najviše kasnilo u izradi dokumentacije. Kupac je jako zadovoljan kvalitetom broda, rekao je dodavši kako misli da će se ‘kroz taj dio donekle kompenzirati i kašnjenje‘, a da će se plaćanje penala tek razmotriti.

Kučan je najavio da se danas ili sutra, ovisno o pripremi dokumentacije, očekuje potpisivanje ugovora o gradnji četiri teglenice za švedskog naručitelja te da je moguće ugovaranje još tri teglenice. Osim toga, Wisby Tankers dao je pismo namjere za gradnju još 30 novih teglenica u 3. maju.Govoreći o stanju knjige narudžbi Kučan je rekao da ‘nije puno popunjena‘, da preostaje završetak drugog i četvrtog broda iz serije za Wisby Tankers, da će teglenice osigurati posao u početku godine te da je 3. maj u užem izboru za gradnju dva broda za različite naručitelje.

Na upit o privatizaciji kazao je da 3. maj s Uljanikom radi na reviziji programa restrukturiranja te da je svaki potenijalni kupac, koji bi omogućio egzistenciju i nastavak gradnje brodova, dobrodošao. O reviziji plana restrukturiranja Kučan je kazao da je svaki takav proces bolan, da će tržište definirati krajnji broj zaposlenih, tj. da treba osigurati maticu koja će omogućiti preživljavanje, a potom, kada se stanje na tržištu poboljša, dogradnju i povećanje broja zaposlenih. Uprava je socijalno osjetljiva i tražit će najbolja rješenja za sve zaposlene, rekao je.

Na pitanje o izdvojenoj privatizaciji Tvornice motora i dizalica i TIBO-a za proizvodnju brodske opreme, odgovorio je da treba osigurati opstojnost matične kuće. Krenuli smo u model privatizacije po kojem bi na ovom lokalitetu bio čisti ‘core business‘, tj. gradnja brodova na metodologiji lego sustava, kao u Koreji, Njemačkoj i Italiji. Njihovom privatizacijom ne bi došlo do odvajanja od matice, jer bismo potpisali dokumente kojima bi se osiguralo da u svakom projektu budu uključeni oprema i proizvodi tih poduzeća, naveo je.

Na upit novinara hoće li, u slučaju privatizacije s Uljanikom, koji također ima svoju tvornicu motora, opstati obje tvornice, kazao je kako misli da bi trebalo objediniti sve tvornice motora u Hrvatskoj.Na svečanostima je bio i glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata u 3. maju Juraj Šoljić koji je novinarima rekao da sindikat traži od Vlade da riješi problem privatizacije i nedostatka novih poslova jer da ima zainteresiranih za gradnju brodova u 3. maju.

24. travanj 2024 20:16