Poslovna scena
StoryEditor

50 najmoćnijih sustava hrvatskog biznisa

12. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Prvih pet poslovnih grupacija u Hrvatskoj zadržalo je svoje pozicije u odnosu na prošlu godinu pokazuje lista 50 najmoćnijih sustava hrvatskog biznisa koju objavljujemo u novom broju Lidera.

Prema konsolidiranim rezultatima poslovanja u 2011. temeljenih na Fininim podacima, najveće grupacije u Hrvatskoj su redom: Ina, Agrokor, HEP Grupa, HT i Zagrebačka banka.

S gotovo 32 milijarde kuna prihoda Ina je ostala prva na listi, a slijedi je Agrokor s dvije milijarde kuna manjim prihodom. Zanimljivo je da Agrokorove tvrtke istovremeno zapošljavaju više nego dvostruko radnika, 33 tisuće u odnosu na 14 tisuća zaposlenih u Ini. Ta dva diva ujedno ostvaruju više od pola prihoda prvih deset najvećih grupacija i čak 22 posto prihoda svih konsolidiranih tvrtki. Deset najvećih sustava lani je uprihodilo šest milijardi kuna više od ovogodišnjih proračunskih prihoda. Njihova dobit - unatoč trojici velikih gubitaša HEP-u, HŽ-u te Zagrebačkom holdingu - bila bi dovoljna da država dokapitalizira HPB i Croatia osiguranje, zadrži ih domaćem vlasništvu i plati kamate na vanjski dug.

Ukupnu listu s rezultatima i detaljnim objašnjenjima možete pronaći u novom broju Lidera.

29. travanj 2024 03:08