Poslovna scena
StoryEditor

50 najvećih tvrtki u blokadi dužoj od 90 dana

22. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Konstruktor – inženjering je tvrtka koja je aktivna unatoč tome što joj je račun u blokadi dulje od 90 dana. Ta je tvrtka na vrhu liste 50 najvećih aktivnih tvrtki čiji je račun u blokadi duže od 90 dana koju ekskluzivno objavljuje Lider u novom broju u suradnji s Bisnode Hrvatska, a uključuje kompanije koje su s 20. kolovozom bile u blokadi.

Iza Konstruktora su tvrtke koje su posljednjih dana u žiži zanimanja – poput Dina Petrokemije, Diokija i Ingre, ali ima i onih koje su dosad uspjevale blokadu svojih računa zadržati dalje od očiju šire javnosti. Među najvećim blokiranim tvrtkama najviše je onih koje se bave građevinom i nekretninama, a slijede trgovci.

Vlasnici i vjerovnici tih tvrtki nadaju se da će preživjeti do novog Linićevog zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi kojim će se smanjiti troškovi stečajnog postupka, kvalitetno rasporediti troškovi na najveće vjerovnike te radnike uvrstiti u prvu vjerovničku skupinu. Novim upravnim postupkom koji bi trajao 90 dana sve uključene strane bile bi aktivnije u pokušaju da se postigne nagodba jer nakon tog roka tvrtka ide u likvidaciju i stečaj bez mogućnosti preustroja. Osim što u tom slučaju tvrtka neće moći poslovati, novi zakon predviđa i visoke porezne stope na imovinu u stečaju, što bi znatno smanjilo njezinu vrijednost, a time i mogućnost da vjerovnici izvuku što je više moguće.

20. travanj 2024 01:24