Poslovna scena
StoryEditor

Adidas vraća proizvodnju u Njemačku

28. Svibanj 2016.

Adidas, njemački proizvođač sportske obuće i opreme, nakon 20 godina najavljuje povratak proizvodnje iz Azije u Njemačku.

Tvrtka je ovog tjedna medijima predstavila novi prototip "Speedfactoryja" (engl. brza tvornica) u Ansbachu, na jugu Njemačke. Očekuje se da će automatizirano postrojenje veličine 4,600 četvornih metara s punom proizvodnjom krenuti od 2017., a prva isporuka od 500 pari obuće najavljena je za treći kvartal ove godine.

Herbert Hainer, glavni izvršni direktor u Adidasu, za AFP inzistira da roboti u tvornici neće odmah zamijeniti podizvođače u Aziji, barem dok se slična robotska postrojenja ne otvore u SAD-u, Britaniji ili Francuskoj.

Adidas je prošle godine proizveo 301 milijun pari obuće, a svake godine proizvodnju mora povećati za 30 milijuna pari da bi dosegao zacrtani cilj rasta do 2020. Tvrtka je suočena s rastućim troškovima proizvodnje u Aziji gdje zapošljava oko milijun radnika. Glavni rival, Nike, također razvija automatizirane ili robotske tvornice temeljene na konceptu "lights out" manufakture.

Obuća koju proizvedu roboti u Njemačkoj cijenom će biti slična onoj koju kroje ruke u Aziji.

19. travanj 2024 01:56