Poslovna scena
StoryEditor

Adria transporti, Rail Cargo Carrier i RTS zauzeli 1,3 udjela na tržištu

28. Studeni 2014.

HAKOM je danas objavio podatke na željezničkom tržištu za treće tromjesečje. Prevezeno je 13 posto manje putnika u usporedbi s istim periodom lani, no zato je na tržištu prijevoza tereta i robe došlo do rasta za dva posto.

Tako je ukupno ostvareno preko pet milijuna kilometara teretnog i putničkog prijevoza, što je za osam posto manje u odnosu na isti period lani, ali je ipak za oko jedan posto više u odnosu na prethodno tromjesečje. HŽ Cargo je i dalje tržišni lider, no u trećem su tromjesečju prvi put teret prevozila još tri operatera. Jedan je hrvatska kompanija sa slovačkim vlasnicima Adria transporti koja je dozvolu dobila u ožujku, a ostala dva operatera su strane kompanije, odnosno mađarski Rail Cargo Carrier Kft koji je dozvolu dobio u lipnju te austrijski Rail Transport Service (RTS) koji je u Hrvatskoj počeo prevoziti teret u rujnu. Sva ova tri operatera u prethodnmom su tromjesečju imala 1,3 posto udjela na tržištu.

Udio usluga poštanskih pošiljki na tržištu poštanskih usluga bilježi rast od ulaska Hrvatske u EU, priopćili su iz HAKOM-a. U trećem je tromesječju udio iznosio sedam posto, a posebno su tome doprinijele pošiljke poslane iz Hrvatske u EU. Najveći razlog je, smatraju u HAKOM-u bilo smanjenje cijena prema državama članicama EU.

Istovremeno je smanjen broj ukupnih poštanskih usluga u trećem tromjesječju, no to smanjenje nije utjecalo na pad prihoda. Upravo suprotno, oni su čak i nešto veći nego u prethodnom tromjesečju, a razlog su već spomenute poštanske usluge u međunarodnom prometu te, ali i rast usluga veće vrijednosti. Na ovom je tržištu i dalje neosporni lider HP-Hrvatske pošte koji je zadržao udio na tržištu od 70 posto.

25. travanj 2024 23:08