Poslovna scena
StoryEditor

Agrokor još nije prijavio koncentraciju s Mercatorom

02. Srpanj 2013.

Koncern Agrokor slovenskom regulatoru tržišnog natjecanja još nije prijavio koncentraciju vezanu za ugovor o kupnji Mercatora, što bi morao učiniti najkasnije do sredine ovog mjeseca, objavila je u utorak Slovenska tiskovna agencija STA.

Agrokor je 14. lipnja s prodajnim konzorcijem 12 banaka, fondova i poduzeća potpisao ugovor o kupnji njihovih 53 posto dionica Mercatora po 120 eura za dionicu. Tom je prilikom najavljeno da će transakcija čija je ukupna visina oko 240 milijuna eura biti realizirana do kraja godine, među ostalim i zato jer je u međuvremenu potrebno dobiti odobrenje regulatornih organa u više država u kojima posluju Agrokor i Mercator.

Agrokor do utorka slovenskoj agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja nije prijavio koncentraciju, potvrdio je za za STA slovenski regulator za tržišnu konkurenciju, gdje navode da još nemaju nikakvog kontakta s koncernom Agrokor ili nekom od njegovih tvrtki.

Prema slovenskom zakonu, koncentraciju je regulatoru potrebno prijaviti najkasnije u roku 30 dana od sklapanja kupoprodajnog ugovora, od objave javne ponude ili od trenutka stjecanja kontrolnog udjela tvrtke koju se preuzima. Tridesetodnevni rok za prijavu koncentracije tako za Agrokor teče od 14. prošlog mjeseca i istječe sredinom ovog mjeseca, navodi STA.

To da Agrokor koncentraciju još nije prijavio slovenskom regulatoru ovdašnji poznavatelji ocjenjuju "čudnim", navodi STA. Takvu svoju ocjenu obrazlažu time što se hrvatski koncern na preuzimanje Mercatora pripremao više godina, te s obzirom da je za Agrokor odobrenje slovenskog regulatora ključno da bi za realizaciju ugovora o kupnji Mercatora dobio financijska sredstva od svojih partnera u tom poslu, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te financijskih fondova Blackstone i One Equity Partners, navodi STA koja od Agrokora nije mogla dobiti komentar.

Direktor skupine Pivovarna Laško (PL) Dušan Zorko izjavio je za STA da je od dinamike izvršavanja ugovora s Agrokorom ovisno kad će svoja sredstva iz posla osigurati PL koja prodajom Mercatorovih dionica želi podmiriti dio svojih dugova.

Zorko je dodao da se nada kako će svi događaji ubuduće teći onako kako je dogovoreno i navedeno u ugovoru konzorcija s Agrokorom.

Ako se netko od potpisnika ne bi pridržavao dogovorenog, moglo bi doći i do raskida ugovora, dodao je Zorko.

Zorko je kazao kako vjeruje da će potpisnici poštovati ugovor i da će on biti realiziran. U tom bi slučaju skupina Pivovarna Laško podmirila bi dio duga prema bankama i stabilizirala poslovanje. Skupina PL ima skoro četvrtinu dionica Mercatora. Zorko je rekao da bi novac od prodaje skoro četvrtine dionica Mercatora kojima raspolaže Pivovarna Laško od kupca po svoj prilici bio uplaćen izravno na račune banaka kojima je PL dužna.

20. travanj 2024 09:11