Poslovna scena
StoryEditor

Agrokor manjinskim dioničarima Mercatora nudi 86 eura po dionici

02. Srpanj 2014.

Koncern Agrokor, koji je prošlog petka uplatio dogovoreni iznos vlasnicima 53 posto dionica Mercatora, objavio je u srijedu namjeru preuzimanja preostalih dionica u najvećem slovenskom trgovačkom lancu, a cijena koju namjerava ponuditi je 86 eura za dionicu.

Obavijest o namjeri preuzimanja Agrokor je danas objavio na svojim internet stranicama te u slovenskom poslovnom listu Finance.

Agrokor je vlasnik 2.000.278 dionica ili 53,12 posto dionica Mercatora, pa će se njegova ponuda za preuzimanje odnositi na 1.765.083 dionice, ili 46,88 posto dionica koje imaju manjiski dioničari, a cijena od 86 eura za dionicu je cijena po kojoj je kupio većinski paket dionica od konzorcija prodavatelja.

Prema slovenskom zakonu, Agrokor najkasnije u roku 30 dana od današnje obavijesti o namjeri preuzimanja mora objaviti ponudu za preuzimanje.

Kako je javila slovenska tiskovna agencija STA, u Agrokoru u srijedu nisu željeli otkrivati pojedinosti o daljnim postupcima, rekavši samo da će poštivati zakonsku proceduru koja je na snazi u Sloveniji.

Agrokor se nakon uspješne transakcije, kojom je stekao 53 posto dionica Mercatora, već uknjižio na više od dva milijuna Mercatorovih dionica.

Za njih je platio 172 milijuna eura, a stopostotni vlasnički udio bi ga, po cijeni od 86 eura za dionicu, stajao ukupno 324 milijuna eura.

Prema navodima STA, Agrokor je već doznačio i 200 milijuna eura za smanjivanje postojećeg Mercatorova duga bankama te 20 milijuna eura za operativno financiranje Mercatorova tekućeg poslovanja.

Agrokorove aktivnosti na preuzimanju Mercatora vodit će ljubljanska brokerska tvrtka Alta Invest.

U samoj obavijesti se također navodi kako, u vezi s planiranom ponudom za preuzimanje dionica Mercatora, Agrokor Investments, tvrtka registrirana u Nizozemskoj, djeluje usklađeno s Agrokorom, s tim da Agrokor Investments nije preuzimatelj prema ponudi za preuzimanje Mercatora.

Slovenska agencija navodi da su vlasnici preostalih 47 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca na koje će se odnositi Agrokorova ponuda za preuzimanje Splitska banka-Societe Generale (10,76 posto dionica) i Unicredit Banka Slovenija (8,01 posto) te da su se među pojedinačnim vlasnicima zadnjih godina pojavili i hrvatski mirovinski fondovi koji djeluju preko hrvatskih podružnica Societe Generalea i Unicredita.

Nešto više od 10 posto dionica Mercatora u vlasništvu je investicijskih tvrtki i uzajamnih fondova, dok oko 13 posto imaju mali dioničari, a među njima je, preko suvlasništva u tvrtki KLM, i ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič.

Inače, kompanije iz koncerna Agrokor - Zvijezda, Jamnica i PIK Vinkovci - preuzele su jamstva za kredite Agrokora s austrijskom bankom VTB i francuskom BNP Paribas, izvijestile su te tvrtke danas na Zagrebačkoj burzi.

Agrokor je s VTB bankom sklopio ugovor o kreditu u iznosu od 210 milijuna eura, a glavnica je podijeljena u tri tranše, od kojih je jedna u iznosu od 90 milijuna, a preostale dvije u iznosu od po 60 milijuna eura.

Kredit je odobren s rokom povrata od 36 mjeseci, za dio kredita u iznosu od 150 milijuna eura, dok je za preostalih 60 milijuna eura rok povrata za 72 mjeseca.

Osim za taj kredit, Zvijezda, Jamnica i PIK Vinkovci preuzeli su jamstva za kredit Agrokora kod BNP Paribas banke.

Naime, dodatkom ugovora o kreditu iz travnja ove godine, iznos glavnice tog kredita povećan je s 50 milijuna na 100 milijuna eura. Prema ugovoru, 50 milijuna eura Agrokor će vratiti do polovine listopada ove, a preostalih 50 milijuna do listopada iduće godine.

U obavijestima se ne navodi namjena tih kredita.

Agrokor je, pak, danas izvijestio o namjeri preuzimanja preostalih dionica slovenskog Mercatora po cijeni od 86 eura po dionici, nakon što je prošloga petka uplatio dogovoreni iznos vlasnicima 53 posto dionica trgovačkog lanca.

27. travanj 2024 07:05