Poslovna scena
StoryEditor

Agrokorov mStart i ZIP pokrenuli akceleratorski program

12. Veljača 2016.
Piše:
lider.media

Zagrebački inkubator poduzetništva (ZIP) pokrenuo je u suradnji s Agrokorovom IT kompanijom mStart novi akceleratorski program. ZIP akcelerator namijenjen je tvrtkama koje već imaju proizvod, prototip ili su u finalnoj fazi razvoja, kako bi im omogućio potpunu posvećenost razvoju projekta, ali i potencijalnu implementaciju, odnosno testiranje, u poslovnom sustavu Agokora.

Svaka tvrtka ulaskom u program prima investiciju od sto tisuća kuna. Cilj novog akcelaratorskog programa je ubrzavanje razvoja proizvoda i izlaska na tržište. Po završetku ili kroz trajanje programa tvrtke koje uspješno lansiraju uslugu ili proizvod imaju mogućnost uspostave poslovne suradnje s tvrtkama iz koncerna Agrokor. Novi program će se fokusirati na tvrtke iz područja e-trgovina i mobilnog plaćanja, turizma i organizacije događaja te maloprodaje i robe široke potrošnje (FMCG).

-Agrokor, u čijem sastavu posluje i mStart, od svog osnutka kontinuirano surađuje s akademskom zajednicom, kako s nastavnim osobljem tako i sa studentima koji su pokazali vrhunske rezultate i poduzetnički duh te smo potaknuti time odlučili otići korak dalje. Posebno smo ponosni na našu suradnju sa ZIP-om, koji se u protekle 3 godine etablirao kao najbolji startup inkubator u regiji. Upravo zato ove godine smo se odlučili i za dodatan iskorak u ovoj suradnji, pokretanjem akceleratorskog programa namijenjenog start-upovima. Velike kompanije kao i start-upovi imaju svoje prednosti i izazove u razvoju vlastitog poslovanja, a mi vjerujemo da upravo suradnjom kroz naš akceleratorski program možemo postići kvalitetne i značajne sinergijske efekte.  Pritom je važno poduzetništvo shvatiti kao način razmišljanja i pristupa projektima i poslovanju. Snažan poduzetnički duh oduvijek je bio vrijednost koju mStart svakodnevno podržava i potiče.  I upravo u tom kontekstu, pozivam sve tvrtke koje su prošle fazu inkubacije, bilo u nekom od inkubatora ili samostalno, da nas kontaktiraju i upoznaju. Vjerujem da ćemo zajedno najkvalitetnije istražiti načine realizacije suradnje i dati priliku najboljim projektima – rekao je tom prilikom Mate Krpan, predsjednik uprave mStarta.

Akceleratorski program će trajati šest mjeseci, od 1.travnja do 1. lipnja ove godine. Broj timova koje će u ovoj generaciji financirati mStart/Agrokor je ograničen na tri, no ZIP ima sredstva za još jedan tim. - Dodatno pregovaramo s još dvije institucije da se priključe programu svaka s jednim timom kojeg bi financirale, tako da je moguće primiti i više timova. Suradnja s mStartom je ugovorena za ovu godinu, a vidjeti ćemo kolike su potrebe i kakve su reakcije mStarta i timova te će se, ako budu pozitivne, nastaviti i u idućoj godini – kaže Mihovil Barančić, suosnivač ZIP-a.

ZIP je u suradnji s Hrvatskom mrežom poslovnih anđela CRANE održao i Demo day posljednje generacije startupa iz ZIP-a, u sklopu mjesečnog okupljanja startupera, poduzetnika, investitora i drugih zainteresiranih, Startup srijede. U osmu generaciju ZIP startup inkubatora krenulo je osam timova, a uspješno ih je cijeli program završilo pet: Adopto, Advanced Handball Statistics, Appetit, SailRouter i Wemy. Svaki od timova je predstavio napredak ostvaren tijekom programa u ZIP-u i dok je zajedničko svima koji su završili program da su i lansirali proizvod na tržište ili su barem u beta fazi te već imaju prve korisnike/klijente, Adopto i Wemy su iskoristili priliku i službeno lansirali svoje proizvode na samom Demo dayju. Već na polovici programa (tzv. ZIP Progress review) ZIP je objavio seed investiciju u Appetit u iznosu od 160.000 kuna. Time je ovo postao četvrti projekt u koji je ZIP direktno investirao nakon prikupljenih 68.700 funti na equity crowdfunding platformi Seedrs. Veliki uspjeh ostvario je i tim Wemy u kojeg je investirao poslovni anđeo Hrvoje Prpić, član Upravnog odbora CRANE-a.

23. travanj 2024 16:54