Poslovna scena
StoryEditor

Agrokorova nova ponuda: 80 eura po dionici i dokapitalizacija Mercatora

09. Siječanj 2014.

Agrokor je većinskim vlasnicima Mercatora s kojima ima kupoprodajni ugovor posredno uputio novu ponudu, prema kojoj bi im po dionici platio 80 umjesto predviđenih 120 eura, a u zamjenu izveo dokapitalizaciju tog slovenskog trgovačkog lanca sa 225 milijuna eura, piše u četvrtak ljubljanski dnevni list ‘Dnevnik‘.

List se pri tome poziva na svoje izvore, ali priznaje da ih nisu željeli potvrditi u konzorciju prodavatelja. Dokapitalizacijom koju nudi Agrokor, Mercatorov dug smanjio bi se za jednu četvrtinu, navodi ‘Dnevnik‘.

Izvorni kupoprodajni ugovor većinskih vlasnika i Agrokora predviđa fiksnu cijenu dionice od 120 eura, a ne i mogućnost njezine promjene. No, s novim uvjetima koje je Agrokor ponudio preko konzultanta ING banke, koji vodi kupoprodajni postupak, složila bi se Nova Ljubljanska banka (NLB), ali ne i Pivovarna Laško (PL) koja raspolaže s gotovo četvrtinom dionica Mercatora, tvrdi list.

 -PL bi pod novim uvjetima za svoje dionice dobio 35 milijuna eura manje, ali bi još uvijek bio opterećen sa 250 milijuna eura kredita bankama, a dodatno bi mu smanjio i kapital tvrtke kćeri Radenske, koja je suvlasnica Mercatora - navodi list.

 - Budući da je kupoprodajnim ugovorom iz lipnja prošle godine cijena za dionicu Mercatora definirana fiksno i nije ju moguće promijeniti, postavlja se pitanje ne traže li u Agrokoru zapravo izgovor za povlačenje svoje ponude - navodi Dnevnik, koji tvrdi da koncern Agrokor ima teškoće s pribavljanjem potrebnih sredstava za kupnju Mercatora.

 - U Agrokoru su se o financiranju preuzimanja Mercatora ponovo dogovarali sa skupinom banaka u kojoj su JP Morgan, Deutsche bank i BNP Paribas, ali poznavatelji navode da je malo mogućnosti da pregovori završe uspjehom - tvrdi list.

Ukoliko se radi o manevru da se povuče iz ponude, predsjednik Agrokora Ivica Todorić mogao bi se pozivati na uvjete o financijskoj strukturi Mercatora iz kupoprodajnog ugovora, te tvrditi da ti uvjeti za njega nisu prihvatljivi, a u tom bi se slučaju iz realizacije kupoprodajnog ugovora s većinskim vlasnicima mogao povući bez plaćanja ikakve ugovorne globe, navodi Dnevnik.

List podsjeća da je u postupku prikupljanja obvezujućih ponuda model dokapitalizacije Mercatora nudio prodavateljima financijski fond MID Europa, ali da to vlasnicima Mercatora nije bilo prihvatljivo.

20. travanj 2024 13:21