Aktualno Poslovna scena Preporučeno

Agrokoru u 2018. prihodi pali 1,8 posto, ali gubitci su smanjeni 80 posto

Agrokor
dionicari-agrokora.hr
Avatar
Autor Lider

Konačno su stigli i rezultati poslovanja za 2018. iz Grupe Agrokor prema kojima se vidi da su imali konsolidirane revidirane prihode od 38,8 milijardi kuna, što je za 1,8 posto manje nego godinu ranije. Operativna dobit dosegnula je 2,39 milijardi kuna, što je snažan porast, a neto gubitak im je bio znatno manji nego u 2017. U 2018. iznosio je 1,4 milijarde kuna, dok je 2017. on dosezao 6,1 milijardu kuna, što je smanjenje od 80 posto.

Izvanredna uprava Agrokora objavila je u utorak na svojoj internetskoj stranici revidirane konsolidirane rezultate Grupe Agrokor za 2018. godinu. Opseg konsolidacije obuhvaća 108 društava u kojima Agrokor ostvaruje kontrolu, od čega su 53 u Hrvatskoj, a financijski izvještaji su izrađeni na način da pretpostavka vremenski neograničenog poslovanja nije zadovoljena (“non-going concern”).

Grupa Agrokor je u 2018. godini ostvarila snažan rast operativne dobiti koja je na kraju godine iznosila oko 2,4 milijarde kuna, što je za 22 posto ili 427 milijuna kuna više nego u godini ranije. Takav rast operativne dobiti izravan je rezultat mjera restrukturiranja koje su u svim poslovnim segmentima Grupe poduzete i na prihodovnoj i na troškovnoj strani. Najveći generator rasta operativne dobiti Grupe bio je poslovni segment Maloprodaja i veleprodaja odnosno društva Konzum i Mercator. Naime, operativna dobit cijelog poslovnog segmenta Maloprodaja i veleprodaja rasla je u odnosu na godinu ranije za čak 681 milijun – sa 513 milijuna na 1,2 milijarde kuna, što predstavlja rast od čak 133 posto.

Najveći generator rasta operativne dobiti bio je poslovni segment Maloprodaja i veleprodaja čija je operativna dobit u odnosu na godinu ranije rasla čak 133 posto

Grupa je u 2018. godini ostvarila ukupno 38,8 milijardi kuna konsolidiranih prihoda, što je 712 milijuna ili 1,8 posto manje nego u godini ranije. Najveći utjecaj na smanjenje prihoda Grupe imali su poslovni segment Poljoprivreda uslijed smanjenog obujma trgovanja poljoprivrednim kulturama i smanjenim tržišnim cijenama tovljenika i polutvrdog sira, te segment Maloprodaje i veleprodaje.

Segment Maloprodaje i veleprodaje je u 2018. godini ukupno uprihodio 29 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je 3,9 posto manje nego godinu ranije. Do smanjenja prihoda je došlo zbog otvaranja novih prodajnih površina konkurencije u Srbiji i Crnoj Gori. Gubitak prihoda od zatvaranja neprofitabilnih prodajnih prostora Konzuma nadoknađen je snažnim rastom prihoda na razini „isto za isto“ u iznosu od 5,7 posto.

Prehrana je poslovni segment koji je pridonio rastu konsolidiranih prihoda Grupe Agrokor, dok je operativna dobit segmenta bila tri posto veća nego godinu ranije i iznosila je ukupno 1,2 milijardi kuna. Najveći porast operativne dobiti je imao podsegment Sladoled i smrznuta hrana.

Najveći porast operativne dobiti je imao podsegment Sladoled i smrznuta hrana

Ukupni prihodi poslovnog segmenta Prehrana bili su za 106 milijuna kuna manji nego u 2017. godini, a utjecaj na to je imao blagi pad prihoda segmenta pića najvećim dijelom zbog smanjenja volumena distribucije, te pad prihoda u Dijamantu zbog vrlo niske prodajne cijene ulja na tržištu u Srbiji tijekom 2018. godine.

Poslovni segment Poljoprivrede je u 2018. godini imao poslovne prihode od 2,34 milijarde kuna što je za 535 milijuna kuna manje nego godinu ranije. Agrokor je cijelu godinu izvještavao kako se u segmentu Poljoprivrede suočio s iznimnim padom cijena tovljenika i polutvrdog sira. Istodobno, smanjenje prihoda je posljedica značajnog smanjenja aktivnosti trgovanja poljoprivrednim kulturama koje se u 2017. godine obavljalo u društvu Agrokor trgovina, dok od 2018. posluje u sastavu PIK Vinkovaca.

Agrokor se u segmentu Poljoprivrede suočio s iznimnim padom cijena tovljenika i polutvrdog sira

To je imalo utjecaja i na smanjenje operativne dobiti cijelog segmenta Poljoprivreda, koja je u 2018. godini iznosila 113 milijuna kuna. Negativan utjecaj ublažen je sustavnim upravljanjem troškovima i njihovom optimizacijom, a ostvarene su i znatne uštede na troškovima sirovina i materijala.

Izvanredna uprava Agrokora je u 2018. godini ispunila sve ciljeve koji su joj bili u glavnom fokusu. Postignuta je nagodba vjerovnika te su započele pripreme za implementaciju nagodbe koja je uspješno provedena u prvom tromjesečju 2019. godine. Stabilizirano je financiranje Grupe kroz osiguravanje produženja SPFA kredita i pripreme za refinanciranje. Povećana je profitabilnost Grupe koje je rezultiralo rastom operativne dobiti od 22 posto u odnosu na 2017. godinu, a uspješno je obavljen zadatak ponovnog stjecanja povjerenja kupaca i partnera, stoji u objavljenom financijskom izvještaju u kojem se doznaje i kako su prioriteti kompanije za 2019. već započeti procesi refinanciranja SPFA kredita, operativnog restrukturiranja i razrade nove strategije Fortenova grupe.

Komentari