Poslovna scena
StoryEditor

"Air Serbia" naručila 10 novih Airbusovih zrakoplova vrijedne preko milijardu dolara

19. Studeni 2013.

Zrakoplovna kompanija "Air Serbia" naručila je 10 novih zrakoplova Airbus "A320neo", koji trebaju postati dio njezine flote u razdoblju od 2018. do 2020. godine, izvijestila je u utorak Radiotelevizija Srbije (RTS) sa zrakoplovnog sajma u Dubaiju.

Novih 10 zrakoplova dio su veće narudžbe partnerske kompanije "Etihad" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koja je vlasnik 49 posto udjela tvrtke "Air Serbia" po ugovoru o strateškom partnerstvu srbijanske vlade i emiratske nacionalne zrakoplovne kompanije.

Po izviješćima sa sajma u Dubaiju, cijena ovih suvremenih zrakoplova premašuje milijardu dolara, ali će ona ipak biti povoljnija jer su naručeni u sklopu veće narudžbe "Etihada" iz Abu Dabija.

Deset zrakoplova tipa "A320neo" postupno će mijenjati zrakoplove iz sadašnje flote srbijanske zrakoplovne kompanije, među ostalima i "boing 737" koji će do 2020. godine biti skinut s listi letenja.

Kako prenosi RTS, na sajmu u Dubaiju ravnatelj "Air Serbia" Dane Kondić ocijenio je da će ta tvrtka obnavljanjem flote "postati prva u regiji koja ima ove najmodernije zrakoplove".

Prema tehničkim podacima, "A320neo" nadogradnja je zrakoplova A320ceo i predstavlja unapređenje Airbusova A320E, čije su odlike tiši i efikasniji motor koji troši manje goriva, jeftiniji je za održavanje i manje onečišćuje okoliš.

Od 2010. godine kad je prvi put predstavljen A230neo, Airbus je primio 2.500 narudžbi ovog aviona.

Tvrtku "Air Serbia" su ugovorom o strateškom partnerstvu 1. srpnja ove godine osnovale srbijanska vlada i nacionalna zrakoplovna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) "Etihad".

Potpisivanje tog ugovora simbolično je označilo i kraj nekadašnjeg Jugoslavenskog aerotransporta (JAT), a potom JAT Airwaysa, koji je osnivanjem tvrtke "Air Serbia" nakon 66 godina prestao postojati.

"Novi brend Air Serbia bit će raskid s prošlošću, ali ne i raskid s tradicijom. Air Serbia bit će najsigurniji prijevoznik", istaknuo je prvi čovjek "Etihada" James Hogan prigodom potpisivanja strateškog partnerstva i poručio da je "Etihad" opredijeljen da Beograd pretvori u zračno čvorište čitavog Balkana.

19. travanj 2024 06:37