Poslovna scena
StoryEditor

Aldott: Riječka rafinerija je u fokusu INA-e, tražimo održivi model za onu u Sisku

24. Veljača 2016.

INA je u srijedu objavila izvješće o poslovanju u 2015. godini. Tom prigodom je predsjednik Uprave Zoltán Áldott, između ostalog, najavio što tvrtki predstoji tijekom 2016. godine

Poslovni rezultati INA-e u 2015. godini i dalje su pod velikim utjecajem niskih cijena nafte na međunarodnom tržištu.

- INA je ostvarila solidan rezultat, od 3,7 milijardi kuna prihoda što je rast od devet posto u odnosu na prošlu godinu. Od tog iznosa reinvestirano je oko 60 posto 1,6 milijardu kuna u rast tvrtke. Na neto dobit, koja je iznosila 58 milijuna kuna, najviše su utjecale jednokratne stavke poput otpisa imovine u Siriji - izjavio je Zoltán Áldott, predsjednik Uprave INA-e.

INA je u 2016. godini najavila pad investicija, koje uglavnom ovise, kako je rečeno u INA-i, o situaciji na međunarodnom tržištu. Marginalni investicijski projekti će sigurno otpasti, no od strateških investicija neće se odustajati.

- Istraživanje Jadrana je stalo jer ništa sa Vladom nismo još potpisali, tako da će glavni fokus biti na off shore projektima, rekao je Aldott i najavio novo ulaganje od 400 milijuna eura u rafineriju u Rijeci.

- Ona ovisi o našem budućem dogovoru s Vladom odnosno o stabilnosti poreznog sustava u Hrvatskoj, kao i o porezu na rafinerijske proizvode što naši konkurenti nemaju i o tome moramo pričati prije bilo kakvog početka ulaganja. No, isto tako moramo vidjeti kako ta investicija može biti isplativa obzirom da je tržište u Hrvatskoj i u regiji smanjeno u odnosu na prije 5 godina - izjavio je Aldott za hrvatske medije.

Fokus je na rafineriji u Rijeci koja bi servisirala cijelo tržište u Hrvatskoj i regiji, kazao je Aldott i dodao da se u takvim okolnostima mora pronaći održivi model za rafineriju u Sisku.

- Sisak nam je važan, ali moramo pronaći doprinos te rafinerije za naše poslovanje - smatra Aldott.

Od nove Vlade Aldott očekuje aktivniju suradnju pogotovo sad na početku i to u pogledu regulatornih pitanja, a nakon toga, poručuje, otvoreni smo za razgovore za doprinos INA-e u cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu.

23. travanj 2024 06:22