Poslovna scena
StoryEditor

Alstom u Njemačkoj gradi elektranu

14. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Alstom je sklopio ugovor s njemačkom tvrtkom RheinEnergie za izgradnju elektrane toplane s kombiniranim ciklusom (CHP) kapaciteta 450 MW u Kölnu, Njemačka po načelu ‘ključ u ruke‘.

Alstom je ujedno potpisao i 15-godišnji servisni ugovor za istu elektranu. Tvrtka RheinEnergie u ovaj će projekt uložiti ukupno 350 milijuna EUR.

Nova elektrana dio je njemačkog programa energetskog zaokreta (eng. energy turnaround) koji uključuje izgradnju visokoučinkovitih kombiniranih toplana i elektrana. CHP elektrana Niehl 3 oslanjat će se na Alstomovo plinsko postrojenje KA26 s kombiniranim ciklusom. Projekt uključuje isporuku jedne plinske turbine GT26, jedne parne turbine, turbo- generatora, paro-generatora i sustava za grijanje grada, kao i sustava za upravljanje elektranom. Puštanje u pogon planira se za 2016. godinu.

Elektrana će dostići ukupnu učinkovitost od gotovo 85%, što znači da će biti jedna od najučinkovitijih elektrana na svijetu. Niehl 3 isporučivat će električnu energiju za lokalnu i europsku elektroenergetsku mrežu. Elektrana ima mogućnost isporuke energije za milijun kućanstava. Također će pojačati kelnsku mrežu grijanja grada i isporučivati do 265 MW toplinske energije, što je dovoljno za grijanje 50.000 kućanstava. Niehl 3 također će proizvoditi oko 500.000 tona CO2 godišnje manje u usporedbi s prosječnim emisijama njemačkih toplinskih postrojenja koja proizvode sličnu količinu toplinske energije.

-Ovom se narudžbom potvrđuje Alstomova vodeća uloga predvodnika u proizvodnji vrlo pouzdanih elektrana koje omogućuju operativnu fleksibilnost. Postrojenje KA26 dizajnirano je tako da elektranama nudi fleksibilnost pri zadovoljavanju potreba za isporukom energije i topline u isto vrijeme- rekao je Mark Coxon, Viši potpredsjednik Alstomove divizije za poslovanje s plinom.

-Elektrana na plinski i parni pogon Niehl 3 ključni je čimbenik energetskog zaokreta. Najmodernije lokalne elektrane, koje bi u idealnom slučaju generirale i električnu energiju i toplinu iz prirodnog plina koji manje utječe na nastajanje klimatskih promjena, pridonijet će smanjenju emisija CO2 i postati okosnica sigurnosti isporuke energije u Njemačkoj u sljedećim desetljećima. Uz elektranu Niehl 3 naša proizvodnja energije u konvencionalnom sektoru bit će dugotrajno poboljšana najmodernijom tehnologijom i fleksibilnošću-rekao je dr. Dieter Steinkamp, Izvršni direktor poduzeća RheinEnergie.

Alstomova tehnologija pokreće njemačke plinske elektrane koje proizvode približno 10 GW energije, a gotovo polovica su kombinirane toplane i elektrane, uključujući i nedavno izgrađenu elektranu u Emslandu kapaciteta 876 MW za tvrtku RWE i elektranu kapaciteta 385 MW za Vattenfall u berlinskom Mitte-u koja je, u trenutku puštanja u pogon 1997. godine, već bila jedna od najmodernijih i najučinkovitijih termo-elektrana toplana na svijetu.

Plinske elektrane poboljšavaju stabilnost elektroenergetske mreže zbog kratkog vremena pokretanja i visoke učinkovitosti, čak i pri niskom opterećenju. Alstomova KA26 elektrana s kombiniranim ciklusom dostiže stupanj učinkovitosti viši od 60% i može se pokrenuti u manje od 30 minuta. Elektrana je u potpunosti sinkronizirana s mrežom i pouzdano može pustiti 350 MW energije u mrežu kod niskog opterećenja u manje od 15 minuta. Diljem svijeta u funkciji je ili u fazi izgradnje gotovo 70 plinskih elektrana koje se temelje na tehnologiji KA24/KA26.

25. travanj 2024 14:27