Poslovna scena
StoryEditor

Ambiciozna i inovativna OTP banka

07. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Poslovati na hrvatskom bankarskom tržištu u vrijeme recesije vrlo je izazovno.

U OTP banci s izazovima ekonomski neaktivnog tržišta očito se nose uspješno, što dokazuje stalno povećavanje tržišnih udjela banke u proteklih nekoliko godina. Osim organskim rastom, stalnim ulaganjima, novim proizvodima i uslugama te atraktivnim ponudama banka se razvija i akvizicijama. Tako je ove godine preuzela Banco Popolare Croatia, a ne krije ni ambiciju za daljnjim širenjem svoje mreže. Osma banka prema veličini aktive i sedma prema ostvarenoj dobiti u svojim izvještajima često ističe važnost stroga pristupa upravljanju rizicima i stabilnosti poslovanja.

Prilagodba trendovima Osnovna je zadaća banaka osigurati depozite i ulaganja te dokazati stabilnost i financijsku snagu u poslovanju s klijentima. Međutim, suvremeno bankarstvo traži mnogo više od toga. Danas pratimo tehnološki napredak i iskorištavamo mogućnosti suvremenih informatičkih rješenja, ali i sudjelujemo u poticanju trendova razvoja tehnologije. Klijenti, posebno mlađi naraštaji, sve više traže brzu i jednostavno dostupnu uslugu, slobodu kretanja i odlučivanja, potpunu umreženost i stalnu prilagodbu novim mogućnostima. Bogatstvo financijskih proizvoda i usluga pak potiče bankare da razvijaju savjetničku funkciju jer klijenti sve više traže financijski savjet i smjer. Tako se razvija segment osobnog bankarstva i ‘savjetodavnih’ šaltera. To istodobno znači personalizaciju proizvoda i usluga, ali i omogućavanje slobode klijentima da u banku dolaze samo kad je to nužno. Zato OTP banka istodobno ulaže u razvoj su vremenog internetskog i mobilnog bankarstva, ali i u razvoj mreže te izorazbu komercijalista. Konkurencija je velika i razlike među bankama, posebno u nekim nišama proizvoda, mogu biti vrlo male, stoga banka vodi računa upravo o individualnom pristupu i razvoju proizvoda, od kojih su neki potpuno situacijski, tj. sezonski, ili s odnose na posebne potrebe nekog dijela poduzetništva, skupine građana ili poticanje održivog razvoja. Važni su i međusobno povjerenje i lojalnost, tako da u banci napominju da nastoje osobno poznavati  klijente, a nove privući onime što im je zanimljivo. Nekad su se u tradicionalnom bankarstvu osobine poput ležernosti ili fleksibilnosti smatrale nepoželjnima, no to se potpuno mijenja - OTP pokazuje da se poslovni uspjeh i stabilnost mogu ostvariti brzinom, fleksibilnošću i jednostavnošću.

Nadmašeni planovi U okolnostima u kojima je polovina svih banaka u državi poslovala s većim ili manjim gubitkom,  a druge  su znatno smanjile svoju profitabilnost, OTP banka završila je 2013. s neto dobiti nakon oporezivanja od 64,8 milijuna kuna i peta je banka prema visini ostvarene dobiti. Njezina je ukupna aktiva porasla za 2,9 posto, a izvor sredstava za rast uglavnom je bila štednja građana. Bančina  profitabilnost u protekloj godini  bila je prema očekivanjima i malo iznad planirane, ali ipak znatno bolja od bankarskog sektora.  Kao i na razini sustava, na smanjenje profitabilnosti i u OTP banci najviše su utjecale dodatne  rezervacije  za kreditne rizike, što nije nevažno uzme li se u obzir da se pad profitabilnosti sustava uglavnom može pripisati osiguranju novih rezervacija.

Unatoč  izrazito negativnim trendovima u okružju, poput porasta nezaposlenosti, nastavka pada BDP-a, pada kamatnih marži, OTP banka održala je operativnu dobit  na razini  2012. Pad kamatnih prihoda ublažen je manjim troškovima financiranja pa je neto kamatni prihod smanjen za samo dva posto, neto prihod od naknada rastao je za dva posto, a prihodi od kupoprodaje deviza rasli su za gotovo šest posto. Bančino sudjelovanje i doprinos u razvoju mladih udruga e-Student nagradila je priznanjem Zlatni indeks.

Nove usluge Stalnim razvojem bankarskih usluga utemeljenih na suvremenim tehnologijama OTP banka u proteklom je razdoblju pokrenula mnogo projekata usmjerenih na jednostavnije i brže raspolaganje osobnim financijama. Osim što je bila prva banka u Hrvatskoj koja je u jesen 2012. omogućila beskontaktno plaćanje, početkom  2013. uvela je novu uslugu mobilnog bankarstva OTP m-banking. Usporedno s m-bankingom OTP banka je u ponudu paketa fizičkim osobama uvela nove pakete prilagođene klijentima koji daju prednost elektronskim kanalima. Također, prošle je godine proširila ponudu kartičnih proizvoda Mastercard PayPass prepaid karticom koja, uz MC PayPass debitnu karticu, pripada novoj generaciji kartica koje omogućuju beskontaktno plaćanje. Master-Card PayPass prepaid karticu klijent može ugovoriti i ako nema tekući račun u OTP banci.

Poruke iz OTP banke Vizija: ‘Želimo biti banka velikoga tržišnog utjecaja. Otvoreni, s atraktivnim pristupom tržištu i odgovornim poslovanjem, najpoželjniji smo partner klijentima.Želimo biti moderna banka koja stalno ulaže u inovacije i tehnološki napredak. Otvorenom korporativnom kulturom poticat ćemo svoje zaposlenike da ambiciozno ostvaruju planove. Zbog takvog pristupa jačat će naš tržišni utjecajrastom tržišnih udjela u nama željenim segmentima i regijama. Bit ćemo prepoznati po odgovornom poslovanju sa svim skupinama, a otvorenošću i ugledom te atraktivnim pristupom tržištu osigurat ćemo da nas najpoželjnijima smatraju klijenti koji su u središtu naše pozornosti.’

Misija: ‘Pouzdan smo i kvalitetan partner svojim klijentima, zaposlenicima i dioničarima. Povećavamo njihove vrijednosti i pomažemo im u ostvarenju ciljeva i ambicija. Kvalitetnim i konkurentnim financijskim proizvodima i uslugama te odgovornim poslovanjem pridonosimo gospodarstvu i zajednicama u kojima poslujemo. Najvažnijim partnerima - klijentima, zaposlenicima i dioničarima sigurnim i stabilnim poslovanjem ulijevamo pouzdanje u svoju sposobnost da pridonesemo njihovim ciljevima. Stalno razvijamo suvremene, kvalitetne i konkurentne proizvode i usluge. Na tržištu, u društvu i lokalnim sredinama ponašamo se i poslujemo odgovorno, pridonoseći tako njihovu razvoju.’

Poslovanje vrijedno isticanja

Doprinos zajednici U programu ‘Zeleno svjetlo za... ’ OTP banka je donacijskim natječajem uložila milijun kuna u 129 projekata te izdvaja još pola milijuna na godinu za ulaganja u zajednicu.

Korporativna kultura Inovativnim pristupom i komunikacijom OTP banka stalno unapređu- je organizacijsku klimu i povećava zadovoljstvo zaposlenika.

Širenje tržišta Početkom godine preuzela je Banco Popolare Croatia. Integracija bi se trebala završiti do kraja godine. Time će banka proširiti svoju mrežu na 440 tisuća klijenata.

Stabilnost poslovanja OTP banka danas je prema veličini bilance osma banka na hrvatskom tržištu, a prema profitabilnosti zauzima sedmo mjesto.

Pogled u budućnost OTP banka stalno ulaže u inovacije i tehnološki napredak. Često je prva-kinja u donošenju novih proizvoda na financijsko tržište.

Uprava

Balázs Békeffy, predsjednik Uprave

Helena Banjad, članica Uprave

Slaven Celić, član Uprave

Sjedište

OTP BANKA HRVATSKA d.d.

Domovinskog rata 323000 Zadar

telefon/phone:+385 72 201 555telefaks/fax:+385 72 201 950 e-adresa/e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.otpbanka.hr

Profil tvrtke na hrvatskom i engleskom jeziku možete pročitati u Liderovom posebnom izdanju na 180 stranica ‘500 najboljih

18. travanj 2024 08:08