Poslovna scena
StoryEditor

Američko i njemačko tržište poduprli tromjesečne prihode i temeljnu dobit Deutsche Telekoma

11. Svibanj 2017.

Deutsche Telekom izvijestio je u četvrtak da je u prvom tromjesečju zabilježio veću temeljnu dobit i prihode zahvaljujući rastu na američkom i matičnom njemačkom tržištu.

DT-ova prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), te bez posebnih stavki, porasla je u prvom tromjesečju za 7,5 posto na 5,55 milijardi eura.

Prilagođena neto dobit smanjena je 10,3 posto, na 939 milijuna eura, ponajprije zbog troškova koje je prouzročilo restrukturiranje financiranja T-Mobile US-a u prva tri ovogodišnja mjeseca, ističe se u poslovnom izvješću.

Neto dobit i prihodi

Neto dobit DT-a pritisnula je pak visoka poredbena osnovica u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je DT ubilježio 2,5 milijardi eura prihoda od prodaje dionica britanskog EE-a britanskom BT-u. Tako je neto dobit njemačke kompanije u prvom ovogodišnjem razdoblju bila 76,1 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju i iznosila je 747 milijuna eura, navodi se u izvješću.

DT-ovi su prihodi u prvom tromjesečju uvećani 5,8 posto, na 18,65 milijardi eura. Pritom je DT na matičnom njemačkom tržištu zabilježio 1,4 posto više prihode od mobilnih usluga, ako se isključi utjecaj novih propisa o roamingu i preuzimanju poziva drugih operatera. Time su ukupni prihodi kompanije u Njemačkoj gotovo stagnirali, na 5,4 milijarde eura.

 T-Mobile US

Potporu rezultatima DT-a pružio je i američki T-Mobile US, broj čijih je pretplatnika porastao 2,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, na 35,3 milijuna, nauštrb velikih takmaca AT&T i Verizona. Time je u dobroj poziciji uoči očekivane konsolidacije na američkom tržištu.

- Pozitivni se trendovi nastavljaju: ostvarujemo rast u Sjedinjenim Državama a odnedavno ponovno i u Njemačkoj, zaključio je izvršni direktor Tim Hoettges.

Deutsche Telekom potvrdio je procjene o prilagođenoj EBITDA u 2017. godini u visini 22,2 milijarde eura i slobodnom novčanom toku od 5,5 milijardi eura.

20. travanj 2024 08:09