Poslovna scena
StoryEditor

Ante Babić imenovan glavnim tajnikom Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj

04. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Upravni odbor Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj (Foreign Investors Council - FIC) imenovao je dr. Antu Babića novim glavnim tajnikom. Njegova najvažnija zadaća bit će suradnja s ključnim interesnim skupinama Udruženja i njegovo uspješno pozicioniranje u gospodarskom okruženju.

-Veliko mi je zadovoljstvo obavijestiti vas da je Izvršni odbor na jučerašnjoj sjednici imenovao dr. Antu Babića za novog glavnog tajnika Udruženja. Dr. Babić će raditi na jačanju suradnje s tijelima vlasti, poslovnim udruženjima i drugim važnim dionicima s ciljem stvaranja povoljnijeg okruženja za strane ulagače te unaprjeđenja poslovne klime u Hrvatskoj- izjavio je Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača.

Babić karijeru je započeo 1994. godine na Ekonomskom institutu u Zagrebu gdje je obnašao različite dužnosti vezane uz međunarodnu ekonomiju, a iste godine počinje raditi i u Gospodarsko kreditnoj banci. Četiri godine kasnije postaje glavni stručni suradnik u Direkciji istraživanja Hrvatske narodne banke, a 1999. imenovan je voditeljem odjela za bilancu plaćanja i tečaj u Direkciji istraživanja. Osnivanjem Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju 2004. godine, Ante Babić postaje državni tajnik i ekonomski savjetnik premijera. Od 2004. do 2005. obnaša i dužnosti člana Nadzornih odbora Ine, Hrvatskih željeznica, Croatia osiguranja i Brodotrogira. Jedan je od osnivača Hrvatskih izvoznika, njihov počasni član i dugogodišnji potpredsjednik. U Končar Električnoj Industriji d.d. bio je predsjednik nadzornog odbora 2004-2008, a potom član nadzornog odbora 2008-2011. Od 2005. godine bavi se savjetovanjem privatnog i javnog sektora kroz vlastite savjetničke tvrtke, od koji je Centar za međunarodni razvoj, na čijem je čelu do danas, osnovana 2008. godine i bavi se makroekonomijom, financijama, strategijom, razvojem i EU. Upravo posljednje dvije godine se intenzivno bavi EU i pripremom hrvatskih poduzetnika ulasku u EU iposlovanju u EU kroz projekt EUforija, koji je odrađen u obliku tematskih jednodnevnih konferencija na kojima su sudjelovali Ministri u Vladi RH te brojni domaći i inozemni stručnjaci po područjima i preko 700 poduzetnika, a što je završilo objavom knjige ‘EUforija: kako uspješno poslovati u EU?‘.

Udruženje stranih ulagača (Foreign Investors Council - FIC) osnovano je u siječnju 2012. godine, a trenutačno ima 16 članova od kojih su neki značajni ulagači u Hrvatskoj i uvelike doprinose razvoju gospodarstva. Osnovni cilj Udruženja je uspostaviti prihvatljivo ulagačko okruženje u Hrvatskoj i sudjelovati u stvaranju povoljnije klime, ne samo za strane ulagače, već za poslovanje općenito. 

26. travanj 2024 13:35