Poslovna scena
StoryEditor

APIS IT – pola stoljeća informatizacije Hrvatske

13. Listopad 2015.

Informatizacija Hrvatske neizostavno je vezana uz APIS IT d.o.o., tvrtku koja je prošle godine proslavila 50 godina postojanja. Kada je 1960-ih godina nastala u malom uredu na zagrebačkoj Trešnjevci, kao četvrta institucija na svijetu u rad je pustila tadašnje čudo tehnologije, mainframe System 360/30. Od tada, sustavnim praćenjem tehnološkog napretka i predanim radom stručnjaka APIS IT radi na povećanju dostupnosti usluga javne uprave građanima preko interneta i stvaranju povezane, efikasnije i moderne javne uprave.

APIS IT je cijelo to vrijeme mijenjao način života, prvo stanovnika Grada Zagreba, a kasnije i cijele Hrvatske. Građani su toga najčešće nesvjesni, no APIS IT s njima ima i ‘osobnu vezu‘. Nekada je to bio JMBG, koji je upravo u APIS IT-ju osmišljen i krenuo s realizacijom. Danas je to OIB, bez kojega bi cijela ideja umrežene uprave bila teško provediva, a čiji je središnji sustav implementiran upravo u APIS IT-ju. U cijelom nizu velikih projekata APIS IT-ja povezanih s građanima tu su i poslovi pohrane podataka državnih matica, knjiga državljana, popisa birača i drugih centralnih registara u elektroničkom obliku, informatizacija Porezne i Carinske uprave, informacijski sustav praćenja izbora i referenduma, integracija hrvatskog carinskog sustava u carinski sustav EU-a, fiskalizacija, e-Porezna, JOPPD obrazac ili Osobni korisnički pretinac u sustavu e-Građana.

Svim tim projektima ostvarena je interoperabilnost između tijela javne uprave na svim razinama, a građanima, gospodarstvu i samoj upravi omogućena je pouzdana i cjelovita informacija uz pristup uslugama i servisima koji su omogućeni u elektroničkom obliku.

Najkompleksniji informatički sustavi u državi svakako su oni koje APIS IT već desetljećima razvija za Carinsku i Poreznu upravu. Posljednjih je godina fokus stavljen na modernizaciju u web-tehnologije koje su u potpunosti usklađene s normama i propisima Europske unije. Dobar primjer toga je integracija hrvatskog carinskog sustava u sustav EU-a, što je bio preduvjet ulaska u članstvo EU, zbog čega iskustvo APIS IT-ja može biti od velike koristi zemljama u regiji kojima to tek predstoji.

Jedan od najprepoznatljivijih i najhvaljenijih informatičkih projekata u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina je rješenje fiskalizacije, za koje je APIS IT, zajedno sa svojim predsjednikom Uprave Hrvojem Somunom, nagrađen ‘CIO Oscarom‘ u kategoriji javnog sektora, kojega dodjeljuje nezavisna analitička kuća IDC Adriatics. Hrvatski model fiskalizacije koji omogućava kontrolu računa u realnom vremenu, pokazao se najučinkovitijim modelom za borbu protiv sive ekonomije. Rezultati njegove provedbe zaintrigirali su i zemlje u regiji gdje su već učinjeni određeni koraci za uvođenjem hrvatskog modela fiskalizacije. Da se takav model fiskalizacije nametnuo kao odlična izvozna prilika prepoznali su i neki IT divovi, poput IBM-a i Oraclea, s kojima je APIS IT sklopio strateška partnerstva.

Nešto više o položaju APIS IT-ja danas i njegovoj ulozi o povećanju dostupnosti usluga države građanima preko interneta i stvaranju moderne javne uprave rekao nam je Hrvoje Somun, predsjednik Uprave APIS IT-ja.

„Jedan od glavnih projekata na kojima u posljednje vrijeme radimo je sustav e-Građani, gdje je APIS IT-ju dodijeljena uloga postavljanja rješenja središnjeg dijela sustava, Osobnog korisničkog pretinca (OKP), odnosno jedinstvenog mjesta za komunikaciju tijela javne vlasti s građanima. Riječ je o projektu Vlade RH pokrenutom s ciljem modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javne uprave te povećanja transparentnosti javnog sektora u pružanju javnih usluga. OKP se vrlo brzo pokazao najkorištenijom e-uslugom tog sustava, kojega za komunikaciju s građanima trenutno koristi 13 institucija. Aplikacija je napravljena i u mobilnoj verziji, tako da korisnici putem notifikacija odmah mogu vidjeti primitak nove poruke koju im je uputilo neko od tijela javne vlasti.

22. travanj 2024 22:35