Poslovna scena
StoryEditor

Aquaestil otvorio novi pogon u Ozlju

06. Studeni 2015.

Današnjim otvorenjem novog pogona za proizvodnju specijalnog „solid surface“ materijala pod brendom „astone“ u ozaljskoj poslovnoj zoni Lug, dovršen je 15-godišnji razvoj proizvodnje kompozitnih materijala tvrtke Aquaestil u suvlaništvu dugoreškog poduzetnika Borisa Ferkule i njegovog ozaljskog partnera Stjepana Basara.

U taj su se pothvat, kazao je Stjepan Basar, upustili na inicijativu nizozemskog partnera i u starim pogonima dostiglni proizvodnju od 30 tona mjesečno. Potražnja svjetskog tržišta nametnula je izgradnju novog pogona na površini 2000 kvadratnih metara, a u čiju je izgradnju uloženo osam milijuna kuna, a još pola toga iznosa ulaže se i u strojni park, koji je u fazi dolaska i montaže. Za razliku od, kako je kazao Basar, „specifičnog pristupa postupcima nabave“ na domaćem tržištu, inozemni poslovni partneri, od kojih su glavni u Njemačkoj, Nizoemskoj i Italiji, prepoznali su Aquaestilovu kvalitetu i ta suradnja raste.

Astone kao brend tzv. „solid surface“ materijala koji se sve više u svijetu koristi u opremanju kupaonica, wellness kompleksa, te medicinskih i ugostiteljskih objekata, Aquaestil je razvio na bazi zatečene tehnologije tijekom preuzimanja pogona Siman u Našicama. Tehnologija je, kaže voditelj proizvodnje Tomislav Basar, preseljena u Ozalj gdje je tijekom 10-godišnjeg razvoja usavršena toliko da se moralo uložiti u povećanje kapaciteta.

Specifičnost astone materijala, načinjenog smjesom aluminijevog trihidrata, modificirane poliesterske smole, akrila i pigmenata kaže Tomislav Basar, jest u jedinstvenosti njegove strukture, tako da se površinska oštećenja mogu relativno jednostavno popraviti do početnog izgleda. Specijalnom tehnikom spajanja mnoštva manjih elemenata, dodaje Basar, dobivaju se i duge monolitne površine, kakve su često primjerene recepcijama velikih hotela ili dugim barskim šankovima, na kojima je nemoguće vidjeti tragove spajanja. Pojedinačni elementi proizvode se lijevanjem, a kasnije se njihovim kombinacijama mogu izvoditi novi oblici prilagodljivi željama naručitelja.

Aquaestil danas zapošljava u pogonima u Dugoj Resi, Generalskom Stolu, Ozlju i Našicama oko 350 radnika, a preko 80 posto sve proizvodnje kupaonske opreme izvozi se na svjetsko tržište, što pod vlastitim, što pod poznatim svjetskim brendovima. Posljednji veliki posao bilo je opremanje preko 200 kupaonica u hotelu Hilton u Kataru, prije toga bilo je djelomično opremanje najvećeg švedskog hotela s 1.500 soba u Goteborgu, a i hrvatski su hoteli prepoznali kvalitetu Aquaestilovih komponenti u kupaonicama i wellness odjelima. Boris Ferkula, koji je proljetos otvorio novi pogon u Generalskom Stolu, najavio je izgradnju novog kompatibilnog pogona u karlovačkoj Poduzentičkoj zoni u Logorištu, za što je već osigurano zemljište.

04. svibanj 2024 03:59