Poslovna scena
StoryEditor

ARZ radnike proglašava viškom, a na natječaju traži nove

29. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Autocesta Rijeka – Zagreb, koja u sklopu programa restrukturiranja planira do 2015. godine otpustiti 87, koliko ih je proglašeno viškom, raspisala je natječaje za zapošljavanje tri nova radnika, i to na neodređeno vrijeme, piše Večernji list.

ARZ tako želi zaposliti samostalnog referenta održavanja sigurnosti prometa, višeg stručnog suradnika za nadzor rada sustava sigurnosti prometa i rukovoditelja službe za informacijski sustav naplate cestarine. Kako navodi Večernji, novi radnici bi trebali raditi u sektorima naplate i održavanja, a da cijela priča o novom zapošljavanju bude apsurdnija, te djelatnosti ARZ-a planiraju se do kraja godine spojiti s naplatom i održavanjem Hrvatskih autoceste u jednu tvrtku. Iz HAC-a pak do kraja godine mora otići 200 radnika koji su proglašeni viškom, a do 2015. čak 422. Pritom će svi radnici koji su proglašeni višak dobiti otpremnine, a procjenjuje se da će biti otprilike 300.000 kuna po radniku.

U ARZ-u od trenutačno ukupno 733 zaposlenih u održavanju radi 337 radnika, a u naplati 240. Nije stoga jasno kako među njima nema ljudi koji bi mogli raditi posao za koje su raspisani natječaji. U HAC-u pak na održavanju i naplati rade čak 2423 radnika.

Kada se za ti mjeseca spoje ARZ i HAC, nova tvrtka imat će 3000 radnika, a Željko Denona, predsjednik uprave ARZ-a, među tolikim ljudima – od kojih će više od 500 morati otići iz tvrtke jer su višak – nije mogao naći radnike za poslove za koje je raspisao natječaje.

Plan restrukturiranja HAC-a i ARZ-a javno je prezentirao ministar Siniša Hajdaš Dončić, a glavna tema prezentacije bila su otpuštanja i rezanje broj radnika. Hajdaš Dončić k tome u javnim istupima govori da iz tvrtki iz njegova resora u sljedeće četiri godine mora otići čak 10.000 ljudi. Stoga je zapošljavanje u ARZ-u radnika sa stručnom spremom kojih u toj tvrtki i HAC-u ionako sad ima više nego što treba potpuno u suprotnosti s ministrovim ciljevima koje je javno iznio.

U upravi su ARZ-a nakon upita Večernjeg lista promijenili ploču, pa tvrde da je javno objavljen natječaj za zapošljavanje prilika da se na njega jave i radnici ARZ-a.

19. travanj 2024 06:04