Poslovna scena
StoryEditor

Atlantic pustio u pogon tvornicu u Novoj Gradišci

16. Ožujak 2015.

[gallery columns="5" ids="228176,228177,228178,228179,228180"]

Atlantic Grupa je danas otvorila novi suvremeni pogon za proizvodnju energetskih pločica u Industrijskom parku Nova Gradiška. U prvu Atlanticovu greenfield investiciju dosad je uloženo 100 milijuna kuna. Službenom početku proizvodnje nazočili su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović u pratnji potpredsjednika za gospodarstvo Branka Grčića, ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović, župan brodsko-posavski Danijel Marušić te, kao domaćin, predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

- Iznimno smo ponosni zbog činjenice da je tvornica završena u samo deset mjeseci, za što smo zahvalni velikom trudu naših zaposlenika i partnera. Ovaj je projekt primjer mogućnosti efikasnog investiranja u Hrvatskoj, u čemu smo imali veliku potporu jednako lokalne zajednice i državnih institucija, kao i financijskih partnera, prije svega Europske banke za obnovu i razvoj - izjavio je na otvaranju Emil Tedeschi. Projekt je financiran vlastitim sredstvima kompanije i kreditom EBRD-a, a Nova Gradiška izabrana je kao najpovoljnija investicijska destinacija u konkurenciji s više od 90 lokaliteta. U tvornici je trenutačno zaposleno 42 ljudi, a predviđeno je da će tvornica u punom kapacitetu imati 160 zaposlenih.

- Ovo je povijesni dan za Atlantic Grupu jer je ovo 16 tvornica u našem sustavu, ali prva koja je sagrađena s ledine s kompletno novom tehnologijom. U prvoj godini očekujemo proizvodnju između 35 i 40 milijuna energetskih pločica. Osim naše marke Multipower proizvodimo uslužno i za druge velike svjetske proizvođače poput američkog giganta Herbalife za kojeg danas proizvodimo oko 100 milijuna komada energetskih pločica godišnje. Kada sadašnjoj proizvodnji dodamo potencijal ugovora s Herbalifeom onda današnji kapacitet prve linije od 86 milijuna komada neće biti dovoljan i zato je ostavljen prostor za proširenje druge i treće proizvodne linije. Osim toga u suradnji s gradom Nova Gradiška rezerviran je dodatni teren jednake veličine za novu tvornicu i daljnje proširenje naših aktivnosti. Atlantic Grupa ima za prvi cilj daljnju internacionalizaciju poslovanja, a Multipower je jedan od pet ključnih brendova za prodor na strana tržišta. Glavno tržište nam je Njemačka, ali vodeći smo i na austrijskom išvicarskom tržištu, broj dva u Velikoj Britaniji, među tri vodeća igrača u Rusiji i Švedskoj, a ugovorom s Herbalifeom smo globalni isporučilac tih proizvoda. Uvjeren sam da je ovo samo prvo ulaganje u Novu Gradišku i da ćemo ubrzo otvarati drugu i treću proizvodnu liniju – rekao je Tedeschi.

Atlantic Grupa je s brendom Multipower vodeći europski proizvođač sportske prehrane, koja se najvećim dijelom proizvodi u Atlanticovoj tvornici u okolici Hamburga (praškasti proizvodi i komprimati) te u Rogaškoj Slatini (napitci). Ova investicija predstavlja nastavak konsolidacije proizvodnjih kapaciteta pa se od danas i asortiman energetskih pločica, koje su se dosad proizvodile kod treće strane, radi u vlastitom pogonu. Više od 99 posto proizvodnje iz ove tvornice namijenjeno je izvozu, primarno na tržišta zapadne Europe.

- Ova tvornica potvrda je atraktivnosti Industrijskog parka Nova Gradiška kao jedne od najkonkurentnijih ulagačkih destinacija u Hrvatskoj, kao i potpune opredijeljenosti Grada za stvaranje optimalnih uvjeta za razvoj lokalnog gospodarstva. Naša je misija pružiti kvalitetnu infrastrukturu na izvanrednoj lokaciji uz međunarodnu autocestu, nisku cijenu zemljišta i konkurentan paket lokalnih poticaja i olakšica, imajući u vidu potrebe ulagača za maksimalnom efikasnošću. Drago nam je da je Atlantic Grupa prepoznala ove prednosti i u Novoj Gradiški izgradila impresivno tvorničko zdanje u kojemu će naši građani naći posao, a dodatan će broj biti angažiran kroz kooperantske i infrastrukturne poslove. Bilježimo dodatan interes investitora i radujemo se daljnjem razvoju našeg kraja“, rekao je gradonačelnik Željko Bigović.

Nova tvornica u portfelju Atlantic Grupe u Novoj Gradišci predstavlja dodanu vrijednost i u drugim segmentima poslovanja kompanije, kroz mogućnost razmjene znanja i širenja asortimana u suradnji s drugim poslovnim područjima koja nose prehrambeni predznak. Suvremeni trendovi prehrane proizvodnju hrane usmjeravaju sve više prema segmentu zdravih i funkcionalnih obroka, a kompetencije unutar sustava će uz nove kapacitete moći na najbolji način izaći u susret takvim potrebama i navikama prehrane u ubrzanom načinu života.

Tvornicu ima 6 tisuća kvadrata, gradnja je započela prije 10 mjeseci, a izgradila ju je građevinska tvrtka Projekt gradnja u vlasništvu Agrokora.

23. travanj 2024 17:01