Poslovna scena
StoryEditor

Aukcije nekretnina nisu za one koji imaju prevelika očekivanja

19. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Tvrtka Aukcija nekretnina pozvala je sve zainteresirane prodavatelje da svoje nekretnine uvrste u katalog aukcije za predstojeću 13. javnu aukciju ‘Proljeće 2013.‘.

Ovakav ‘zapadnjački‘ način kupoprodaje nekretnina, ističu iz tvrtke, u posljednje je četiri godine definitivno zaživio i u Hrvatskoj, a interesantan je podatak da više od 70 posto registriranih korisnika čine kupci.

- Odnos kupac-prodavatelj je u prosjeku 7 naprema 2, što znači da u bazi registriranih korisnika imamo daleko više kupaca nego nekretnina u ponudi. Prema tome, mi stalno oplemenjujemo ponudu nekretnina i uvijek tražimo nove jer ih nemamo dovoljno prema broju zainteresiranih -kaže Tomislav Mužević iz Aukcija nekretnina.

Prema njegovim riječima, upravo ovaj način kupoprodaje idealan je za obje strane – prodavatelj tako može vidjeti ima li uopće interesa za nekretninu, odnosno kolika je tržišna vrijednost nekretnine u određenom trenutku, dok kupac, s druge strane, nudi samo onoliko koliko je za nekretninu spreman i platiti.

- Ukoliko su ponude na samim aukcijama izvan očekivanja obiju strana, na nama je da naknadnim pregovaranjem i posredovanjem pokušamo postići cijenu po kojoj su obje strane spremne na kupoprodaju, što je za sada i u većini slučajeva bila praksa-ističe Mužević no naglašava kako pored onih koji su otvoreni za dogovor oko finalne cijene, uvijek ima i prodavatelja koji jednostavno ne žele prihvatiti da su cijene u Hrvatskoj ‘prošle kroz korekciju‘.

- Uvijek se traže kvalitetni stanovi po prihvatljivim cijenama te nekretnine na moru, dok od komercijalnih nekretnina, otkriva Mužević, najviše interesa ima za hotele, benziske postaje i zemljišta.

- Prodavatelji koji stvarno odluče prodati nekretninu te su spremni prihvatiti najbolju cijenu na tržištu u vrijeme prodaje, vrlo često i postignu svoj cilj kroz naše poslovanje. S druge strane, prodavatelji koji imaju visoka očekivanja nažalost i dalje čekaju realizaciju i upitno je hoće li je ikada i postići – kaže Mužević.

Da bi se uvrstila na javnu aukciju, potrebna je prethodna dostava dokumentacije o nekretnini, a plaća se i kotizacija za sudjelovanje, što, napominju iz Aukcija nekretnina, uključuje i izradu dvojezičnog kolor kataloga nekretnine, organizaciju javne aukcije te marketing i oglašavanje.

Uskoro će se, najavljuju iz tvrtke, uz javne aukcije organizirati i individualne licitacije u samim nekretninama vlasnika, tzv. ‘on site aukcije‘.

- Nadmetanje će se u tom slučaju organizirati na licu mjesta, neovisno o tome radi li se o kući, stanu ili poslovnom prostoru - zaključio je Mužević.

19. travanj 2024 12:08