Poslovna scena
StoryEditor

AZTN blagoslovio državna jamstva za zaduženja HŽ-a i Autoceste Rijeka-Zagreb

01. Srpanj 2013.
Piše:
lider.media

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je državnu potporu u obliku jamstva Vlade Republike Hrvatske za kreditno zaduženje HŽ Infrastrukture kod Erste&Steiermaerkische Bank.

Kredit od 650 milijuna kuna HŽ će koristiti za financiranje planiranih aktivnosti održavanja infrastrukturnih kapaciteta radi sigurnog odvijanja i regulacije prometa, sukladno Planu poslovanja za 2013. Budući da je riječ o osiguranju nesmetanog upravljanja infrastrukturom, a da je banka kreditor kao najpovoljnija izabrana putem javnog natječaja, Agencija je ocijenila da državno jamstvo ne predstavlja državnu potporu ni HŽ Infrastrukturi ni banci kreditoru. 

Agencija je također odobrila državnu potporu u obliku jamstva koje Vlada RH daje u korist zajednice ponuditelja za kreditno zaduženje poduzetnika Autocesta Rijeka-Zagreb. Kredit od 55 milijuna eura koristit će se u svrhu otplate anuiteta postojećih kredita kojima su već izdana državna jamstva, a koji su korišteni isključivo za izgradnju autoceste Rijeka-Zagreb.

Ulaganje u cestovnu infrastrukturu je od općeg interesa za RH, a ARZ je zadužen za gospodarenje javnim cestama kao općim dobrom, koje su, uz to, otvorene svim korisnicima, potencijalnim i sadašnjim, pod jednakim uvjetima. Kao i u slučaju jamstva za HŽ infrastrukturu, riječ je o osiguranju nesmetanog upravljanja infrastrukturom, a kreditori su izabrani putem transparentnog natječaja te je stoga Agencija odlučila da ovo državno jamstvo ni u jednom slučaju ne predstavlja državnu potporu.

25. travanj 2024 20:07