Poslovna scena
StoryEditor

AZTN naknadno odobrila državnu potporu Ytresu

21. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je naknadno odobrila regionalnu državnu potporu u iznosu od 1,7 milijun kuna koju je 20. prosinca 2006. poduzetniku Ytres iz Donjeg Kneginca u obliku subvencije na kamatnu stopu dodijelio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bez prethodnog odobrenja Agencije.

Zahtjev za naknadno odobrenje ove potpore Agenciji je Fond uputio u lipnju 2011. navodeći kako je prije dodjele potpore propustio zatražiti prethodno odobrenje Agencije jer je bilo potrebno žurno realizirati Financijski plan, odnosno projekte od državnog interesa za Republiku Hrvatsku i poticanje regionalnog razvoja.

Državne potpore dodijeljene bez prethodnog odobrenja Agencije su nezakonite i AZTN je u takvim slučajevima ovlašten naložiti povrat potpore uvećan za iznos kamata. No, Zakon o državnim potporama omogućuje Agenciji da naknadno odobri takvu državnu potporu ako utvrdi da je ona sukladna propisima o državnim potporama.

U konkretnom slučaju, Agencija je u provedenom postupku naknadnog odobrenja državne potpore temeljem podataka i dokumentacije koju joj je dostavio Fond za zaštitu okoliša te usmene rasprave na kojoj je sudjelovao i korisnik, utvrdila da je riječ o regionalnoj potpori te da se na nju mogu primijeniti propisi o regionalnim potporama. Radi se o potpori u obliku subvencije kamate koja je bila namijenjena za ulaganje u izgradnju pogona pročistača otpadnih voda u poslovnoj zoni Kneginec, u cilju proširenja postojeće proizvodnje.

U konkretnom slučaju, intenzitet potpore koja je dodijeljena poduzetniku Ytres iznosi 7,3 posto od ukupnih opravdanih troškova projekta, a propisi o regionalnim potporama manje razvijenim područjima omogućuju da intenzitet te vrste potpora kod velikog poduzetnika u području sjeverozapadne Hrvatske iznosi do najviše 40 posto opravdanih troškova ulaganja.Stoga je i to bio jedan od razloga zbog kojih je Agencija donijela rješenje kojim se tom poduzetniku naknadno odobrava dodjela državne potpore.

19. travanj 2024 12:23