Poslovna scena
StoryEditor

AZTN odbacio primjedbe na račun politike TDR-a

28. Veljača 2012.
Piše:
lider.media

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odbacila je inicijative Japan Tobaco Internationala i BAT Hrvatska, kojima su tražili pokretanje postupka radi utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja protiv TDR-a.

U inicijativama se navodi kako je novom prodajnom politikom koja je na snazi od početka 2011. i koja rezultira nižim osnovnim rabatima i višom zakupninom za korištenje prodajnog prostora trgovaca, TDR zatvorio mjerodavno tržište distribucije odnosno trgovine cigaretama ostalim konkurentima. Uz to, JTI je tvrdio da pojedini kupci/trgovci ne žele s njim ući u poslovni odnos zbog toga što im to priječe ugovori potpisani s TDR-om.

Agencija je rješenjem od 16. lipnja 2011. utvrdila da su postupanje i prodajna politika TDR-a koji su bili u primjeni do kraja 2010., predstavljali zlouporabu vladajućeg položaja. Protiv takvog ponašanja Agencija je, sukladno zakonskim ovlastima, podnijela optužni prijedlog nadležnom sudu za izricanje kazne. Istodobno, ugovore koje TDR sklapao s trgovcima sukladno novoj prodajnoj politici koja je u primjeni od 1. siječnja 2011., Agencija je, pak, već ocjenjivala temeljem inicijative nekoliko malih trgovaca. Ta je inicijativa odbačena jer je Agencija utvrdila kako nema dostatnih indicija da TDR tim ugovorima zlorabi vladajući položaj na tržištu trgovine cigaretama niti da primjena nove prodajne politike ima negativne učinke na tržišno natjecanje na tom tržištu.

Kada je riječ o ostalim navodima iz inicijativa JTI-a i BAT-a o kojima Agencija nije ranije odlučivala, a prema kojem pojedini trgovci odbijaju poslovnu suradnju s TDR-ovim konkurentima, u ispitivanju stanja na tržištu utvrđeno je da neki od njih (Tisak, Mercator) pretežito posluju s tri dobavljača cigareta - TDR, Philip Morris i BAT (putem njegovog distributera Roberto plus), ili minimalno s dva dobavljača, odnosno TDR-om i Philip Morrisom, što je slučaj kod Konzuma i Inovina. Kada se radi o Ultragros grupi, utvrđeno je, pak, kako ona nema zajedničku politiku nabave, već svaka od njih samostalno odlučuje s kojim će dobavljačem cigareta poslovati.

U slučaju Inovina, poduzetnika koji je pod izravnom kontrolom TDR-a, Agencija je utvrdila da se u smislu hrvatskih propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, oni smatraju jednim poduzetnikom. S obzirom da Inovine imaju svega oko 8 posto od ukupnog broja maloprodajnih mjesta za prodaju cigareta, taj poduzetnik i nije u obvezi prodavati cigarete konkurenata. Međutim, kako se u Hrvatskoj cigarete prodaju na nekoliko tisuća specijaliziranih prodajnih mjesta, a nema niti zakonskih ograničenja u pogledu mogućnosti prodaje cigareta u prodavaonicama robe široke potrošnje, pretežito prehrambenih proizvoda, Agencija je, polazeći od domaćih propisa o zaštiti tržišnog natjecanja i odgovarajućih odluka i prakse europskih sudova, zaključila da je taj kanal distribucije u Hrvatskoj moguće nadomjestiti drugim prodajnim mjestima. Uz to, iako se TDR još uvijek nalazi u vladajućem položaju na tržištu distribucije cigareta s udjelom od 60-70 posto, njegov je tržišni udjel 2010. i osobito 2011. u stalnom padu u odnosu na prethodne godine, kažu iz AZNT-a.

25. travanj 2024 04:01